МОЯТ ХАЙДУШКИ КАЛПАК


То...ние българите в чужбина сме малко назад с модните тенденции в българската кулинария. За някои невероятни нови ястия сме закъснели. Но по-добре късно, отколкото никога.
Сега, когато вече се настройваме на вълна - България все повече приготвяме българска кухня.
А нашата кухня е незаменима. Като се замисля - дори много полезна. 
В последните седмици ми се наложи малко да се лишавам и да спазвам строга диета. Ами всичко, което ми беше позволено да хапвам си беше приготвено почти по старите български рецепти.
Днес "прегреших". Добавих и тесто в яденето. Два пъти по-вкусно е, когато две седмици хляб не бях близвала.
Да! Този Хайдушки калпак видях за първи път в Интернет пространството, а днес просто го приготвих с продуктите в моя хладилник. И му се насладих на 100 %!
Това е едно вкусно изживяване, което препоръчвам на всички читатели на Ухае на...
А сега трябва с огорчение да споделя, че някой "доброжелател" блокира линка за Фейсбук на "Моят хайдушки калпак"! Май няма нужда много да се чудя. Просто сме си "българи"! Благодаря на този мой добър "приятел"!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За калпака:

350 гр брашно /имайте готовност да добавите още/
200 мл топло прясно мляко
1 пак. суха мая
2 с. л. олио
1 ч. л. захар
1/2 ч. л. сол

За плънката:

600 гр свинско месо от врата
2 глави лук
2 червени чушки
400 гр гъби
150 гр ситно нарязан бекон
3 с. л. олио
черен пипер
1 с. л. Унисос на Маги
180 гр настърган кашкавал по Ваш вкус
сол при нужда
магданоз за декорация



  • Плънката на моя Хайдушки калпак е кавърма и аз така и  я приготвих. Нарязах месото на кубчета и запържих в мазнината. Намалих котлона, добавих 50 мл вода и оставих да къкри до готовност и до пълното извиране на водата.

  • Когато месото започна отново да се запържва извадих с решетъчна лъжица в купа.
  • В същата мазнина изпържих ситно нарязания бекон и добавих лука.

  • Когато лукът омекна добавих гъбите и чушките. 

  • Леко задуших и изключих котлона. Овкусих със сол, черен пипер, Унисос. Хубаво е да е почти извряла течността от кавърмата.

  • Похлупих тенджерата с месото и се захванах с тестото.
  • Млякото затоплих заедно със захарта. Добавих сухата мая и оставих леко да шупне.
  • В купа смесих брашното със солта. Направих кладенче, сипах олиото и добавих млякото с маята.



  • Бърках с дървена лъжица до пълното усвояване на брашното и ми се наложи да добавя още. После до омесих на ръка до меко тесто. Завих купата с кърпа и оставих на топло да втаса до удвояване на обема.
  • Дъното на форма за торта с размер 24 см покрих с  хартия за печене, захванах със стените на формата и обилно намазах с мазнина.
  • С втасалото тесто покрих дъното и стените на формата. Покрих с кърпа и оставих за около 20 минути отново да втаса.

  • Включих фурната на 200 градуса да загрее предварително.
  • Във втасалия калпак изсипах кавърмата и подравних.


  • Пекох в загрятата фурна около 30 минути, но Вие наблюдавайте. Важно е стените на калпака да се зачервят.
  • Покрих с настъргания кашкавал и отново върнах във фурната до разтопяването на кашкавала.


  • Готовия калпак оставих леко да изстине, отделих стените на формата и внимателно преместих върху дъската за сервиране. Поръсих обилно с пресен магданоз. Нарязах като торта.

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






















Коментари