ШОКОЛАДОВА ТРЮФЕЛ ТОРТА


Коледа наближава, а с нея и новогодишните банкети! Е, нашето новогодишно парти беше вчера. Беше интересно, с много похапване и много домашно приготвени сладкиши. Аз се представих с тази вкусна шоколадова трюфел торта. Разбира се, че обрах овациите.
За нея какво да ви пиша! Ами много шоколад е нужен. Малко сметана и масло!
Като цяло невероятно вкусна!
Препоръчвам за предстоящите празници!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

7 яйца
180 гр захар
1 пак. ванилия със захар
100 гр брашно
60 гр царевично нишесте
60 гр какао

За трюфел крема:

400 гр черен шоколад или кувертюр
300 гр млечен шоколад или кувертюр
400 гр течна сметана
40 мл коняк
250 гр меко масло


За декорацията:

300 гр черен шоколад или кувертюр
50 гр масло
ядливи златни звездички или перли


  • Дъното на форма за торта с размер 24 см. покривам с хартия за печене. Захващам със стените на формата и намазвам с маргарин /мазнина по Ваш избор/. Поръсвам с галета.

  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее предварително
  • Разделям жълтъците от белтъците.
  • Разбивам белтъците на сняг като добавям към тях много бавно и по малко захарта и ваниловата захар. Купата от миксера се напълва с белтъчен сняг.

  • Жълтъците разбивам добавям към белтъците, но много бавно и по малко.

  • В друга купа смесвам брашното, нишестето и какаото като пресявам сместта през сито.

  • Добавям брашнянта смес към яйчената, но е хубаво да не се разбива повече с миксер. Сместа загубва обема си от бързото разбиване. Препоръчвам използването на тел за разбиване.

  • Изпичам блата за торта за около 40 минути в предварително загрятата фурна, но пробвам с клечка за зъби за готовност.
  • Готовия блат оставям във формата да изстине и после отделям хартията за печене.
  • Разделям на три отделни блата с помощта на конец.

  • За трюфел-крема начупвам и двата вида шоколад в купа.
  • Сметаната загрявам и с нея заливам начупения шоколад. Разбърквам до пълното разтопяване на шоколада.

  • Капка по капка добавям коняка към шоколадовата смес и непрекъснато разбивам.

  • Оставям трюфел-крема на студено за около 5 часа, а най-добре за цяла нощ. 
  • Разбивам мекото масло с миксер.

  • Малко по малко добавям от шоколадовата смес и продължавам разбиваето.



  • С ринг за торта обхащам най-долния блат на тортата и намазвам с част от трюфел-крема.



  • Отгоре покривам с втория блат и леко притискам. Отново намазвам с трюфел крем. Така и с третия блат. Важното тук е да разпределите правилно крема, така че да остане и малко за намазване странично. 
  • Оставям на студено за минимум 1 час и чак тогава свалям ринга.



  • Свалям ринга и намазвам тортата странично.
  • Разтопявам шоколада за декорацията заедно с маслото. Оставям за кратко да изстине и изсипвам върху тортата. 

  • Не размазвам с нищо, а просто накланям тортата така че да се покрие цялата повърхност и част от него да се разлее странично по тортата.

  • За допълнителна декорация просто направих вълнички с вилица на вече почти стегната глазура и поръсих с тези декоративни и ядливи звездички.

Ами какво да кажа! 
Много се хареса тази трюфел-торта. 
А и как няма като има толкова много шоколад в нея!





























Коментари