ВАНИЛОВИ КИФЛИЧКИ, ВАНИЛОВИ МЕСЕЧИНКИ, Vanillekipferl


Буквалният превод на името е ванилови кифлички, но повечето от нас ги познават като ванилови месечини. Тези типични за южна Австрия сладки са много обичани и в Германия. Много отдавна си бях поставила за цел да приготвя тези масленки, но сега вече направата им не търпеше отлагане.
 Геновева, приятелка от Фейсбук имаше спомени с тях и търсеше рецептата. Казах си - сега му е времето! И...резултатът е на лице. 
За тези масленки се продават и специални тавички за получаването на формата им, но те са за германките. Ние можем и сами да оформим кифличките. Никак не е трудно! Само следвайте инструкциите стъпка по стъпка!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 шушулка /пръчка/  ванилия
100 гр смлени бадеми /по възможност без кората, защото тя дава допълнително цвят на сладките/
275 гр брашно и още съвсем малко за поръсване на плота за работа
75 гр захар
2 жълтъка
200 гр студено масло
щипка сол
50 гр пудра захар
2 пак. ванилия - бърбън





  • Смесих брашното, солта, захарта, изстърганата от шушулката ванилия и бадемовото брашно. Разбърках. Добавих двата жълтъка и студеното масло нарязано на кубчета.



  • С помощта на миксера и накрайниците за тесто разбърках всичко до трохи.



  • Доомесих с ръце за кратко, защото маслото омеква много от топлината на ръцете и оформих на топка. Тестото увих във фолио за свежо съхранение и оставих на студено за около час да се стегне.



  • За удобство разделям тестото на четири равни части.



  • Поръсвам плота за работа с брашно. Всяка част разточвам на фитил с дебелина около 1,5 см. Всеки фитил разделям на парчета с дължина около 5 см.



  • Всяко парче оформям на месечинка /подковка/ и леко притискам краищата с пръсти.
  • Ако случайно Ви се стори трудно оформянето им, просто направете топченца с големина на орех и така изпечете. Вкусът си остава неповторим, без значение от формата.



  • Подреждам ваниловите кифлички в тавичка с хартия за печене.
  • Загрявам фурната до 175 градуса предварително.
  • Печенето на сладките продължава около 12 минути или докато изтънените връхчета на месечинката леко потъмнеят.
  • Готовите сладки овалвам още топли впудра захар, смесена с ванилията от пакетчетата. Винаги внимавам, защото топлите масленки са доста меки и чупливи.
  • Оставям да изстинат добре и подреждам в кутии за сладки.

Коледа може да заповяда! Имаме си и ванилови кифлички! 






Коментари