РУЛА С ПРЯСНО ЗЕЛЕ И КАЙМА


Рулца от прясно зеле с кайма. 
Много от Вас ще кажат - защо не пише просто сарми, ами трябва да е толкова сложно името?!
Името е такова, защото ястието е типично за немската кухня. Доста по-различно е като технология на приготвяне от българските сарми.
И понеже съм любопитна и надничам в тенджерите на чужденците, приготвих от тези рулца и у нас. 
Така добре похапнахме, че ни държа този вкус доста дълго време. 
А и тук рулцата от прясно зеле и кайма се продават в магазините като полу-готови. Те са нещо традиционно за есенния сезон.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр кайма
1 малка зелка /аз използвах островърхо зеле/
2 глави лук
2 яйца
магдаоз 
3 картофа за гарнитура
3 с. л. галета или една филия стар хляб
сол и черен пипер на вкус
3 с. л. мазнина по Ваш избор
150 гр крем фреш или заквасена сметана
500 мл зеленчуков бульон
2 с. л. сгъстител за сос /може да е брашно, нишесте или пък като мен готов фикс. Аз използвах фикс за сос крем фреш/




  • С остър нож изрязах кочана на зелето.



  • Потопих във вряща подсолена вода и оставих на котлона за окло 10 минути.



  • В купа смесих каймата, яйцата, галетата, подправките и една ситно нарязана глава лук. Омесих като за кюфтета.



  • Омекналото зеле прецедих от водата.



  • Ние бяхме трима човека у дома и приготвих три много големи рулца. За всяко рулце имах нужда от по 5 листа от зелката, защото тя пък беше малка на размер и естествено листата бяха много малки. 
  • Сърцевината, която остана от зелето нарязах на зелева салата на следващия ден.
  • На всяко листо изрязах с нож дебелите краища.



  • Постлах листата така, че да се припокриват. Разделих каймата на три части, които оформих на продълговати кюфтета. Кюфтето сложих въху листата.



  • Сгънах листата странично върху кюфтето и тогава навих на руло.



  • Всяко руло първо притиснах в чиста кухненска кърпа, за да се освободи от излишната течност. Това се прави нежно и внимателно, за да не се спукат зелевите листа и да изтече плънката по време на готвеното.



  • С помощта на конец вързах всяко рулце по този начин. Нужно е връзването, за да не се разпаднат рулцата. При нашите сарми не е нужно, защото са по-малки на размер и ги притискаме с чиния по време на готвенето им.



  • В голяма дълбока тенджера загрявам мазнината. Аз използвам преварено масло за тази цел. То дава много добър вкус и аромат на всяко ястие с месо. Но пък се и продава в немските магазини. В България може да го потърсите в Лидл.



  • Подреждам рулцата и пържа до златисто. 
  • Обръщам от всички страни да се изпържат рулцата.



  • Когато преценя, че са готови рулцата добавям ситно нарязаната втора глава лук.



  • Когато лукът омекне, заливам с бульона и похлупвам. Оставям ястието за минимум 40 - 50 минути на слаб котлон да къкри.



  • Готовите зелеви рулца изваждам от бульона, добавям крем фреш и разбърквам.



  • Сгъстявам соса с фикс, брашно или нишесте. Оставям за още 10 минути на котлона. От време на време рарзбърквам.



  • Рулцата държа на топло до сервирането им. С помощта на ножица махам конците, с които са вързани.



Сервирам рулцата върху вкусния сос, а за гарнитура - варени картофи. Така избягваме похапването на хляб.


Вкусни са тези рулца от прясно зеле и пълни само с кайма!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






0