МАЛАЙНИК, ПРОСЕНИК ИЛИ ПРОСТО ЦАРЕВИЧЕН ТУТМАНИК


Многообразна е българската кухня. Когато реших да приготвя нещо с царевично брашно и започнах да прелиствам старите кулинарни книги, останах изненадана от многото предложения в тях. Допитах се и до моите майки - мама и свекърва ми. Оказа се, че и двете нямат много опит с царевичното брашно. Мама не помнеше, а баба Руска се сети за намесник, но повече са го правили с обикновено брашно. 
Четох много в книгите и намерих разлика между малайник и просеник. При малайника добавяме яйца и кисело мляко, набухвател. При просеника има само вода и мазнина. Има и попарник, който е на принципа на просеника. При него се добавя и сирене.
После попитах Гугъл. Резултатът много объркващ. Няма разлика между тези "качамаци". В кулинарните книги отиват в раздел "качамаци", защото се приготвят с царевично брашно.
Резултатът при мен е един царевичен тутманик с много яйца и сирене, който нарекох малайник.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАВА С РАЗМЕР 26 СМ:

250 гр царевично брашно
125 гр пшенично брашно
400 гр кисело мляко
1 ч. л. сол
1 пак. бакпулвер /в оригинал е сода, но на мен ми идва в повече ароматът й/
5 яйца
150 мл олио по Ваш избор /аз използвах царевично олио/
150 гр сирене



  • Разбивам яйцата и добавям киселото мляко, солта и 75 мл от олиото.



  • Добавям царевичното брашно.
  • В пшеничното брашно разбърквам бакпулвера и също добавям. Разбърквам всичко с миксер за кратко.



  • Натрошавам сиренето и вече разбърквам само с лъжицата.



  • В тавата изсипвам останалото олио. То е много, но се поема от тестото по време на печенето.



  • Изсипвам сместта, която е с гъстотата на кексова.



  • Слагам в предваително загрята до 200 градуса фурна за около 40 минути. Пробвам за готовност с дървена клечка.



Сервирам малайника топъл, защото нямаме търпение да го чакаме да изстине.



Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Коментари