ТОРТА РАФАЕЛО


Еххххх! Това е една торта свързана с красив спомен. Сватбата на Роси и Витали!
 Невероятна сватба беше! 
Решена в бяло и червено, или цветовете на Рафаело. Е...бонбоните в ритуалната зала бяха само Рафаело, цветовте на подаръчетата и декорацията бяха в бяло и червено, а и тортата беше Рафаело. 
В деня на сватбата нямах време нито да снимам, нито да правя торти. Бях пълноценен гост на сватбата на дъщеря си и не съжалявам. Изживях всеки един миг.
Днес обаче, възстанових един невероятен вкус, който ще остане завинаги вкусът от 3 септември 2016, или сватбата на моята по-голяма дъщеря!
Днес споделям с читателите на Ухае на...моите вълнения от този ден, обединени в един незабравим вкус - вкусът на Рафаело.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:
150 гр масло със стайна температурра
150 гр захар
4 яйца
100 гр смлени бадеми /още по-бял ще е блатът, ако смлените бадеми са и белени/
100 гр кокосови стърготини
80 гр царевично нишесте
1 ч. л. бакпулвер
щипка сол
6 - 8 капки бадемова есенция

За крема:
200 гр бял шоколад
600 гр течна сметана
150 гр кокосово мляко
1 пак. желатин на прах
5 бонбона Рафаело

За декорацията:
според броя на парчетата торта - бонбони Рафаело, които можете и сами да приготвите. Имам две подходящи рецепти за тях Първи вид и Втори вид
кокосови стърготини
кокосов чипс
100 гр сметана за разбиване


Хубаво нещо са сватбите! Още по-вълнуващо е, когато това са сватбите на собствените Ви деца! 
Гордея се с дъщерите си! 
И двете подготвиха великолепни сватби и бяха най-красивите булки!
Днес разказвам за Роси - моята по-голяма дъщеря. Сватбата беше под знака на белия и червения цвят. 
Ароматът на  Рафаело витаеше през целия слънчев ден! 


Красиви са! Нали?! Булка и кума! Бяло и червено! 
Рафаело!




  • Разбивам мекото масло със захарта до пухкав крем.


  • Добавям едно по едно яйцата като не спирам да разбивам с миксера.



  • Добавям останалите съставки и разбивам много добре.



  • Тестото изсипвам във форма с размер 26 см в диаметър, покрита на дъното с хартия за печене.



  • Изпичам блата във предварително загрята до 175 грдуса фурна за около 20 минути. Готовността пробвам с клечка за зъби.
  • Готовия блат охлаждам.



  • В 50 мл от кокосовото мляко оставям желатина да набъбне.



  • Загрявам останалите 100 мл от кокосовото мляко и в тях начупвам шоколада. Разбърквам до пълното му разтопяване.



  • Към разтопения шоколад добавям набъбналия желатин и разбърквам до пълното му разтваряне.



  • В друга купа разбивам сметаната.



  • 1 - 2 лъжици от разбитата сметана прибавям към леко изстиналата желатинова смес, разбърквам за уравновесяване на температурите.



  • Към останалото количество разбита сметана добавям шоколадово-желатиновата смес. Разбърквам постоянно, но не с миксер.



  • С помощта на конец разделям блата на две части.
  • Около първия блат захващам ринга за торта.



  • Изсипвам половината от крема и начупвам 5 - те бонбона Рафаело, но отделям бадемите им.



  • Отгоре слагам втория блат. Трябва да се внимава с тези блатове. Моят се начупи. Блат с голямо наличие на ядки е винаги по-чуплив от пандишпановия блат. Но пък, ако случайно се счупи както при мен - не е "болка за умиране". Въобще не се отразява на вкуса или външния вид на тортата.



  • Заливаме отгоре с останалата част от крема.
  • Оставям тортата в хладиллника за минимум 4 часа, но най-добре е за цяла нощ.



  • На другия ден много внимателно отделям обръча.



  • Сметаната за декорация разбивам. При тази торта за първи път използвах растителна сметана. Или сметана за Вегани. Оказа се наистина благодатна за украси. Досега бях използвала само животинска и украсата не оставаше стегната за дълго, особено ако не е на студено. Растителната сметана ме порази със стегнатия си и искрящо бял  външен вид!
  • С част от тази сметана намазвам тортата от страни или колкото да се залепят кокосовите стърготини.



  • Декорирах тортата странично с кокосови стърготини.



  • Фиксирах броя на парчетата.



  • На всяко фиксирано парче шприцовах сметанова розичка и поставих по един бонбон Рафаело.
  • В средата на тортата поръсих кокосов чипс, но може и без него. Може цялата торта да поръсите с кокосови стърготини. Въпрос на усещане.



Насладете се на невероятния вкус на торта Рафаело и да пожелаем на добър час на младото семейство!


















Коментари