ПЕЧЕНА ТИКВА С МЕД И ОРЕХИ


Има нещо, което липсва при нас в Германия. Липсват продавачите на печена тиква. Липсват и големите вкусни сортове тиква типични за България. Е...задоволяваме се с малки тиквенца, които изяждаме на една хапка и не си заслужава даже харченето на ток по време на печенето. Ама като сме си българи, като си обичаме тиква ще си печем тази дето я продават в немските магазини. 
Днес десертът е простичък, но много пропит с носталгия по България и старото време, когато количките с печена тиква се срещаха много честичко по улиците на София.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 800 гр тиква /моята е цигулка/
2 с. л. кафява захар
2 с. л. захар
50 гр. стафиди
2 с. л. смлени на едро орехи
2 с. л. мед
2 ч. ч. вода
2 с. л. ром


  • Измих тиквата, разполових и с помощта на лъжица извадих семките.



  • Стафидите залях с рома и оставих за около 10 минути да набъбнат и поемат от алкохола.
  • Сипах водата и кристалната захар в тавичка. Сложих парчетата тиква във водата, но с кората нагоре. Включих фурната на 200 градуса и пекох около 40 минути.



  • Когато прецених, че тиквата е готова извадих от фурната.



  • Обърнах тиквата с кората надолу. Всяко парче тиква поръсих с кафява захар, орехови ядки, стафиди и мед.



  • Върнах тавичката във фурната и запекох за около 10 минути.



Сервирах печената тиква охладена.







Коментари