СВИНСКА ПЛЕШКА С ТИКВА И КЕСТЕНИ


Имам си гостенка. Моята мила свекърва - баба Руска. Както вече знаете от нея съм научила много за вкусната българска кухня. 
Вчера се връщам от работа и тя ме посреща със записана рецепта на Лора и Стоян от "Бон апети". Рецептата е точно за свинско месо с тиква и кестени. Запретнахме ние двете ръкави и резултатът е налице. Вкусно есенно ястие с много добра комбинация от свинско месо и тези есенни плод - зеленчуци. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг обезкостена свинска плешка
400 гр тиква хокайдо
300 гр кестени
750 мл пилешки бульон
200 мл сухо бяло вино
5 скилидки чесън
1 глава лук
2 с. л. с връх царевично нишесте
сол и черен пипер на вкус
по оригиналната рецепта се добавя и мащерка, но аз я пропуснах. У дома не обичаме да подправяме с мащерка
4 с. л. мазнина по избор /аз използвам за месо преварено масло Butterschmalz/


  • За доброто обелване на кестените е нужно първо да ги цепнем с остър нож.


  • После попарих за около 5 минути във вряща вода.



  • Прецедих от водата и с помощта на нож обелих.

  • Обелените кестени нарязах на кубчета.

  • Тиквата обелих и нарязах на кубчета с размер около 2 см.


  • Свинската плешка измих и подсуших. 
  • Овкусих със сол и черен пипер.
  • С помощта на конци стегнах свинската плешка на руло за по-лесното й изпържване.





  • В голяма тенджера /аз имам за тази цел бретер/ загрях мазнината.



  • Изпържих месото от всички страни до карамелизиране, както казват Лора и Стоян.





  •  Скилидките чесън и главата лук нарязвам на ситно и добавям в тенджерата при месото. Запържването е за кратко. Не бива да потъмнява лукът. 



  • Наливам бульона. 



  • Добавям виното. 



  • Похлупвам и оставям ястието на слаб котлон да къкри поне 2 часа.



  • Пробвам месото на готовност и добавям кубчетата тиква и кестени.
  • Оставям на котлона  още половин час до готовност на тиквата и кестените.



  • Когато преценя, че всичко е сварено, изваждам месото в чиния и зеленчуците в друга.


  • За месото е добре да почине малко и тогава се нарязва много добре на правилни филии. Конците отстранявам.



  • Разтварям нишестето с малко вода и добавям към соса на ястието. Оставям за кратко на котлона и когато гъстотата на соса ме удовлетворява - връщам зеленчуците обратно в тенджерата.

Сервирам ястието в затоплени чинии, като отдолу е сосът и после подреждам месото.







0