ШОКОЛАДОВАТА ЛАВА НА ЙОЛИ


Трябваше да реагирам мигновено. В натоварен работен ден имахме нужда да се подсладим. Времето беше ограничено, както и продуктите. Спрях се на  сладкиш при чието разчупване изтича горещ шоколад. Това е един доста известен шоколадов кейк с име "Шоколадова лава". 
По принцип съм голям фен на Йоли и нейните перфектни торти. Без колебание сервирах Лавата на Йоли
Но все пак, ако искате да изненадате приятно Вашите гости е хубаво поне един път да сте го приготвяли, защото не е достатъчно подробното  описание на  рецептата за успешния лава - кейк. Много важно е тук времето за изпичане. Уцелите ли го - няма проблем. 





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 4 БР:


100 гр черен шоколад
100 гр масло
70 гр захар
20 гр брашно
2 яйца
1 ванилия
4 огнеопорни купички



  • В стъклена купа смесих шоколада, маслото и захарта. Сложих върху тенджера с вода, но така че да не потъва дъното на купата във водата. Включих котлона на максимална мощност. 

  • Когато водата завря, отделих тенджерата от котлона. Разбърках с дървена лъжица и сместа беше разтопена.
  • Оставих сместа да се охлади.

  • Разбих яйцата с вилица.

  •  Добавих разбитите яйца към охладената смес.



  • Най-накрая добавих ванилията и брашното към шоколадово-яйчената смес. Не използвам миксер при направата на този сладкиш.
  • Намазвам с масло и поръсвам с брашно формичките. Моите са порцеланови.

  • Разпределих сместа в четирите форми и сложих във фризера за минимум 1 час да стегнат.
  • Малко преди сервирането на сладкиша, включвам фурната да загрее до 220 градуса.
  • Сложих нужното количество формички в горещата фурна и при мен печенето до получаването на твърда коричка продължи точно 15 минути. Точно тук е важно да направите поне един опит, за да сте сигурни точно колко време е нужно във Вашата фурна и с Вашите формички, за да са правилно изпечени сладкишите. 
  • Сервирам шоколадовата лава обърната в чинийка и поръсена с пудра захар.
  • Невероятно е усещането при първата хапка, потопена в течения шоколад изтичащ от сърцевината на кейка.

Може да си приготвите и по-голямо количество, което да поддържате във фризера и при нужда само да изпичате, преди сервирането!
Мммм! Вкусна шоколадова лава и голямо благодаря на Йоли!














0