КРЕМ КАРАМЕЛ В ТИКВА ИЛИ ТИКВА С КРЕМ КАРАМЕЛ


Ето на този десерт му се каня още от миналата година. И сега като видях първите тикви, и като застудя малко времето реших да приготвя тази вкусна пълнена тиква за двама. За двама е, защото е с малко продукти. 
Виновницата за рецептата е Ивана от С нож и вилица в ръка! Аз лично попаднах на рецептата миналата година, но тя си е от 2013. Доста съм изостанала! Може би защото живея в Германия и тук никой не похапва тиквата за десерт. 
Но ето, че сега ще се наложи моите приятели и комшии немци да опитат и това "чудо". 






А пък крем-карамелът изпечен в тази тиква стана без нито една шупла. А беше във фурната почти 2 часа. И то от страх, че не е изпечен! Доста ток изгорих, но си заслужаваше!


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 малка тиква 800 гр Хокайдо /това се предлага в Германия/
2 яйца
200 мл прясно мляко
4 с. л. захар
1 с. л. брашно



И огромно търпение. Изпичането трае 2 часа, а изстудяването - една нощ! Това е за да може да се нареже добре!


  • Измивам тиквата, отрязвам капаче и издълбавам семките с лъжица.



  •  В купа разбивам яйцата, прясното мляко и 3 с. л. от захарта.



  • Другата 1 с. л. карамелизирам.


  • В тиквата изсипвам брашното и разтръсквам така, че да полепне по стените на тиквата. Излишното количество брашно изсипвам.
  • Карамелизираната захар изливам в тиквата и разклащам така тиквата, че карамел да се разнесе из стените на тиквата.



  • Слагам тиквата в дълбока тенджера и изливам яйчената смес вътре в тиквата.



  • Сипвам студена вода в тенджерата като внимавам да остане 'част горната част на тиквата - около еди пръст  не покрит. Така няма опасност да влезе вода при карамела.



  • Похлупвам с капачето. Ако искате да не изгори капачето на тиквата е хубаво да се увие с алуминиево фолио.



  • Загрявам фурната до 200 градуса и слагам тиквата да се пече. Печенето продължи при мен почти 2 часа. Студена вода не ми се наложи да доливам. Водата около тиквата не завря. Но Вие все пак следете водата да не завира.



Когато след два часа проверих тиквата, тя беше мека. Но пък крем карамелът все още ми се струваше, че е рядък. Тогава се сетих  за Кодрит Кадир, чиято рецепта е най-четената в Ухае на.. само натиснете ето тук. Ами той се държи точно по същия начин. Оставих тиквата в тенджерата с вода за цяла нощ да се изстуди и стегне.
Не-ве-ро-ят-но! Вкусен, красив и екзотичен десерт! Само трябва да опитате!

Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!





0