ГРЪЦКА РИБЕНА ЯХНИЯ НА ПЛОЧА



Голямо предизвикателство е да приготвям ястия на "полеви" условия. Да готвя в импровизирана кухня, с малко продукти, но с огромно желание ме е забавлявало винаги. Ето, че не пропуснах и на тази почивка да импровизирам. 
На брега на Егейско море, с наличието на пресен лаврак, български домати и гръцки гъби приготвих много бърза и лесна рибена яхния върху плоча. А е върху плоча, поради липсата на други кухненски уреди! 
Няма по-вкусна риба!
Трябва само да опитате!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 голяма прясна риба - лаврак, ципура, паламуд
2 домата
200 гр гъби 
магданоз
лимон
олио
сол 


  • Измивам рибата и я подсушавам с домакинска хартия. 

  • Натърквам с лимонов сок и оставям за около 10 минути да престои. После осолявам.
  • Загрявам плочата.
  • Намазвам плочата с олио и слагам намазнената риба да се пече на средна мощност.
  • Подреждам около рибата предварително нарязаните на дебели филии домати и гъби.

  • След около 8 - 10 минути печене, обръщам и рибата, и зеленчуците и продължавам печенето на средна мощност още 8 - 10 минути. Посолявам зеленчуците.

  • Готова риба сервирам покрита с домати и гъби и резенчета лимон. Поръсвам с магданоз и малко чили.

За да е още по-вкусна тази гръцка рибена яхния, сервирам на масата с гледка към Егейско море!

















Коментари