ТОРТА МОККА - Mokka Torte


Мисля, че не веднъж съм писала за това как на големи семейни празници в Германия почти всяка от поканените жени приготвя торта или сладкиш. Германците уважават много пиенето на кафе в 16.00 часа с парче вкусен сладкиш. Та на един рожден ден може да видите над 20 вида домашно приготвени торти. И всичките от красиви по-красиви. 
Много пъти бях опитвала тази известна Мокка-торта. Всеки път си казвам: "Трябва и аз да я приготвя". Ето, че и дойде редът. И то...за два дни - две торти. Исках да приготвя перфектната Мокка - торта, преди да опиша рецептата.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

В скоби ще описвам нужните продукти за мини вариант - форма с размер 20 см.

За блата:
6 яйца /3 яйца/
250 гр захар /150 гр/
щипка сол
2 пак. ванилия със захар
150 мл топло прясно мляко /75 мл/
150 гр масло със стайна температура /75 гр/
350 гр брашно /180 гр/
1 пак бакпулвер /2 равни ч. л./
3 с. л. ликьор Кафе 

За масления крем:
4 с. л. нес кафе /2 с. л./
2 пак. шоколадов пудинг /1 пак./ 
1 литър прясно мляко /500 мл/
200 гр.  захар /100 гр.  захар/ добавянето на захар е на вкус - повече или по-малко
500 гр. масло със стайна температура /250 гр./

За декорацията:
шоколадови кафени зърна
шоколадови пръчици или люспи
какао за поръсване


Аз започвам с направата на пудинга, защото е нужно много добре да бъде охладен при направата на масления крем.
  • Разтварям нужното количество пудинг в част от прясното мляко.
  • Сварявам прясното мляко, половината от захарта и нес кафето.
  • Добавям малко по малко от разтворения пудинг и варя, но с непрекъснато разбъркване минимум 1 минута. Старая се да получа много гъст крем. Следвайте указанията на опаковката.

  • Веднага изсипвам пудинга в купа, покривам с фолио за свежо съхрнение и оставям да се охлади.

Сега вече мога да приготвя блата за тортата.
  • Форма за торта с размер 28 см /20 см/ покривам с хартия за печене.
  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее предварително.
  • Отделям жълтъците от белтъците.
  • Разбивам белтъците с щипка сол.
  • Част от захарта добавям малко по малко.Едната ванилия също. Разбивам до сняг. 

  • В топлото прясно мляко пускам маслото, за да се разтопи.



  • Разбивам жълтъците с останалата захар и другата ванилия. 
  • Добавям млякото с ненапълно разтопеното масло.
  • Брашното и бакпулвера добавям и разбивам за кратко.

  • Най-накрая и на няколко пъти добавям белтъците. Тяхното разбъркване не е с миксер, за да не спадне обемът им.





  • Изсипвам пухкавата смес във формата за торта и изпичам за около 45 минути. Пробвам готовността с клечка за зъби.

  • Готовия блат оставям за около 5 миинути да изстине и после отделям стените на формата.
  • С помощта на остър нож и конец разделям напълно изстиналия блат на три отделни.

  • За масления крем разбивам мекото масло със захарта до пухкав крем. Тук можете да използвате и пудра захар.



  • Разбивам за кратко изстиналия пудинг и започвам лъжица по лъжица да добавям от него към маслото. Разбивам с миксер до получаването на гъст маслен крем. Непрекъснато пробвам крема на сладост. Ако е нужна захар - добавям още, но пудра захар.


 

Сега вече идва ред на сглобяването на тортата.

  • За основа на тортата използвам най-горния блат като оставям отрязаната му страна отгоре.
  • Затварям ринга за торта около него и поливам с 1 с. л. ликьор.



  • Изсипвам една четвърт от масления крем и заглаждам.
  • Покривам със средния блат и леко притискам с ръце. Поръсвам с ликьор. Покривам с още една четвърт от масления крем.
  • За капак на тортата използвам последния блат, като обръщам рязаната част към крема. Така не се налага много да изравнявам тортата с крем. Поръсвам с ликьор.



  • Отделям ринга и намазвам тортата обилно отгоре и отстрани с маслен крем, като си оставям и достатъчно за декорацията.



  • С помощта на шприц оформям тортата по този начин, който е като стандарт за Мокка торта.
  • Декорирам с шоколадови кафени зърна отгоре, а странично може или само със шприцован маслен крем, ако имате достатъчно или пък с шоколадови парченца.
  • Поръсването с какао също е по желание.

Приготвен масления крем по този начин - с крем пудинг е много пухкав и лек за похапване. А  кафето го прави толкова ароматен, че не можете да спрете да похапвате от тортата! 






























Коментари