БУХТИТЕ НА МАМА


Много дълго отлагах описването на рецептата за бухтите. Причината е, че винаги ги приготвям за гости и не ми остава време да седна на компютъра  да пиша рецепта. 
Днес обаче реших - моментът дойде. Запознавам Ви с рецептата на моята майка за най-обикновени бухти. 
Една закуска, с която израснахме ние с брат ми - Джони. Една закуска, с която израснаха моите две дъщери. Една закуска, която приготвям с огромно желание и за моите внучета. 
Бухтичките са любими на поколения българи!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

3 яйца
1 чаша кисело мляко 
3 с. л. олио
1 ч. л. сода 
1 с. л. захар
щипка сол
2 чаши брашно 

чашата е с вместимост 150 мл

За сиропа:

1 чаша захар
1 чаша вода
1 ванилия



Поводът за тази закуска е малката принцеса на снимката. Лори идва почти всяка седмица с родителите си на почивка в Химелберг. Така се запознахме с това младо българско семейство, решило да продължи живота си също в Германия.


  • В малка тенджерка смесвам продуктите за сиропа. Оставям да къкри за около 10 минути на слаб котлон или докато сместа леко се сгъсти. С този сироп сервираме у дома бухтите. Откакто се  помня! Топим вкусните топки в него. Но всеки може да ги сервира, според вкусовете си. Със захар, със сирене, с конфитюр, с мед и т. н. Оставям готовия сироп да се охлади.



  • Разтварям содата в киселото мляко.



  • Разбивам яйцата, добавям млякото със шупналата сода, солта, захарта, олиото. Разбивам.



  • Добавям брашното малко по малко. Старая се да получа смес малко по-гъста от кексовата смес. Когато гребна с лъжицата и пусна тестото обратно в купата да не се точи на конец.



  • Сместта да пада на топка в купата.



  • Още преди да започна да приготвям тестото, слагам в малка тенджерка голямо количество олио. Нужно е бухтите да имат достатъчно мазнина, в която да се пържат. Когато олиото е достатъчно - те се обръщат сами. Включвам котлона на средна мощност. Докато аз приготвям тестото, мазнината е добила нужната температура за фритиране на бухтичките. Важно е да знаете, че максималната мощност на котлона изгаря бухтите от вън и ги оставя сурови от вътре. Поради тази причина аз пържа на средна мощност и малко по-дълго време. Така отвън те имат златист цвят, а от вътре са добре изпържени.



  • За да пробвам готовността на мазнината, пускам съвсем малко от тестото и ако то веднага изплува на повърхността, удвои обема си и получи златист цвят - мазнината е готова.



  • Гребвам със супена лъжица от тестото изсипвам в горещата мазнина, като избутвам с пръст от лъжицата и така, че да пада само на едно място, защото иначе се получават множество малки, хрупкави израстъци.



  • Старая се да не запълвам изцяло тенджерката, защото така бухтите нямат място да се обръщат сами.



  • А те започват да се обръщат сами многократно, докато добият златист цвят отвън.



Първите бухти винаги ги пробвам на готовност. Разчупвам, за да преценя това. Така знам дали да намаля още температурата на котлона.


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари