ВКУСНА ЛАЗАНЯ СЪС СПАНАК


Ние много обичаме да похапваме месо у дома, но понякога организмът иска почивка и един път месечно приготвям някоя безмесна вкуснотийка. Така даваме почивка на тялото от месото.
Днешният ни разтоварващ от месо ден е под знака на спанака и пастата. 
Добавих и малко гъби за допълнителен вкус.
Опитайте!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 500 гр пресен спанак
250 гр. гъби
4 с. л. брашно
200 мл. сметана
400 мл прясно мляко
200 мл зеленчуков бульон
3 стръка пресен лук
1 глава кромид лук
сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус
1 с. л. джоджен
3 с. л. олио
100 гр. краве масло
100 гр. настърган кашкавал


  • Почистих и измих спанака. Нарязах на едро и с нарязания на ситно пресен лук задуших в 1 с. л. олио само до омекването му. Тук добавям и джоджена.



  • Почистих гъбите и нарязах на филийки.



  • Задуших гъбите и нарязания на кубчета кромид лук за кратко в 1 с. л. олио.



  • Разтопих маслото и добавих към него брашното, като разбърквах непрекъснато. Важното е да не залепва брашното за дъното на тенджерката.



  • Добавих сметаната, прясното мляко и бульона като непрекъснато разбърквам с тел, за да не се получат топчета от брашното. Намалявам котлона и оставям бешамела за кратко да поври. Продължавам разбъркването.



  • Добавям спанака към бешамела.



  • Добавям и гъбите към соса.
  • Овкусявам със сол и черен пипер.



  • Намазвам тавичката с олио и започвам реденето на лазанята.



  • Изсипвам на дъното на тавичката 1 черпак от соса.



  • Подредих ред кори за лазаня. Този път ги сварих предварително, но на указанието на опаковката пише да не се варят. 



  • Покрих корите със спаначен сос.



  • Отново кори за лазаня и сос. 



  • Аз правя три реда кори. Завършвам със сос и покривам обилно с настърган кашкавал.



  • Запичам лазанята за 30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна. 
  • За да мога да нарежа добре и сервирам лазанята, оставям я на стайна температура за около 20 минути да поизстине. 



Горещата лазаня е и по-течна. Това да не Ви безпокои, ако не можете да устоите на аромата й!
Декорирам с пресен магданоз и лют червен пипер.


Коментари