КАК ДА СИ НАПРАВИМ ДЕНВЪР - ОМЛЕТ или РЕДЕН ОМЛЕТ


Денвър омлет! Много вкусно изживяване от яйца и зеленчуци!
В повечето американски щати на изток от Мисисипи този омлет се нарича "Western-Omlett". За неговия произход се разказват най-различни истории. Една от тях е нашата история, че това е американската версия на ястието "Яйца Fu Yong". През 1840 година, когато се е строяла Железницата, свързваща източното със западното крайбрежие е имало китайски готвачи, които са приготвяли храната за работниците. Именно те за първи път редят омлета по този начин. 
Предлагам да запретнем ръкави и сами да се убедим колко лесно се приготвя Денвър-омлет и колко вкусен е!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ОМЛЕТА:

6 яйца
2 препълнени лъжици кисело мляко, около 80 гр.
2 с. л. олио
3 стръка пресен лук
2 зелени чушки 
100 гр шунка
2 малки домата
60 гр  кашкавал



  • Нарязаните на ситно лук и чушки изпържвам за кратко в мазнината. 
  • Изсипвам омекналите зеленчуци в купа.



  • В друга купа разбивам яйцата и киселото мляко. 



  • Посолявам и по наш вкус добавих и малко Бибер - лют червен пипер.



  • В купата при зеленчуците добавям настъргания на едро кашкавал, нарязаната на много ситни кубчета шунка и почистените от семената и нарязани на ситни кубчета домати.
  • Разбърквам.



  • В тиган загрявам 1 с. л. олио и изсипвам само 120 мл. от яйчената смес. Когато раздрусам тигана и омлета се отделя и когато по повърхността яйцата не са вече течни започвам с реденето на омлета.



  • На едната половина разпределям част от зеленчуковата плънка-



  • С помощта на лопатка захлупвам половинката върху зеленчуците. Котлонът е хубаво да е на минимална мощност, за да не изгори омлета.



  • В освободеното пространство от омлет изсипвам още 60 мл от яйчената смес.



  • Когато преценя, че и тя е готова добавям отново част от плънката върху готовия вече омлет.



  • Захлупвам и новата половинка.
  • Ако е нужно намазнявам леко тигана.



  • Изливам в свободното пространство отново 60 мл от яйчената смес.



  • Когато и тя е готова, добавям зеленчуци върху натрупаните редове и захлупвам с последния омлет.



  • Всеки готов омлет изсипвам в затоплена чиния.



  • С остър нож режа на две половини.



  • Поръсвам обилно с магданоз и сервирам Денвър-омлет горещ.



От останалите продукти приготвям и втория омлет. Когато много бързате, можете да използвате два тигана едновременно. Но това само, ако имате много опит в кухнята.
Аз се изхитрих и за да се предпазя от изгаряне на готовия омлет, който чака в половинката на тигана следващите редове омлети, премествам тигана така на котлона, че точно тази половинка да е малко извън котлона. Така хем остава топъл, хем не потъмнява много. А пък топлината е важна и за разтопяването на кашкавала.


Надявам се да сме се позабавлявали с направата на този Денвър - омлет! На нас ни е много любим и поне един път в месеца го приготвяме!


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



0