БОЛЯРСКА ЯХНИЯ С ДВА ВИДА МЕСО


Колкото повече наближава почивката в България, толкова повече се увеличава и носталгията по типично българските ястия. А както вече съм споделяла с Вас, разнообразието на нашата кухня е огромно и много от блюдата остават непознати и скрити за нас. 
Малка държава е нашата България, но богата на природа, богата на традиции, богата на вкусни гозби.
Чакам с нетърпение септември и срещата с БЪЛГАРИЯ.
Тази носталгия така ме е завладяла, че дори на гостите си - немци налагам своя вкус. Но те пък останаха очаровани от Болярската яхния, от съдовете, от ръчно тъканата от бабата на Динко черга върху масата, от типично българската салата и снимките от България. 
Толкова бяха запленени от целия разказ в снимки за България, че още същия ден си платиха почивка в България. Е...допринесох и аз нещо за развитието на туризма в България.
Но да не се разсейвам. Днес ще си разказваме как се прави истинска Болярска яхния, но с два вида месо. И нека не си мислим, че като е болярска тази яхния е типична за Велико търново! Не! Тази яхния носи това име, защото е поднасяна на болярите! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

250 гр свинско месо на хапки 
250 гр. говеждо месо на хапки
3 големи стръка праз лук
500 гр сушени сини сливи, без костилки
4 домата
5 с. л. олио
сол, черен пипер, червен пипер, магданоз 
1 ч. л. захар
ориз за гарнитура




  •  В глинената тенджера изсипах олиото.
  • Почистих добре празия лук и нарязах на много широки шайби. Така се усеща вкусът му и не се скашква по време на готвенето.


  • Сините сливи, които купувам в Германия са много меки, не така изсушени и без костилки. Поради тази причина може би 500 гр ще Ви се видят много. Но те са и по-тежки от тези, които аз помня от България. Сигурна съм, че и в България се намират от този вид сини сливи.
  • Изсипвам сините сливи върху праза.



  • Нареждам двата вида месо, нарязано на хапки.



  • Заливам доматите с вряла вода за по-лесното им обелване.
  • Обелвам ги и ги нарязвам на кубчета.



  • Добавям всички подправки, а количеството им е  по мой вкус.


  • Покрих с кубчетата домати.
  • Залях с чаша зеленчуков бульон и похлупих.



  • Оставих гювеча във фурната за около 1,5 часа на 200 градуса. 

Сервирах ястието горещо със сварен ориз за гарнитура. За да спестя време използвах ориз, който е порциониран и се вари в пакетчетата.


От всички рецепти, които прочетох за този тип яхния в моите български кулинарни книги, разбрах, че като зелена подправка подходяща за сини сливи се използва магданоз или копър. Вие ще вземете решението коя да добавите. Аз лично се спрях на магданоз, но ще пробвам и с копър следващ път.




0