ЯЙЦА БЕНЕДИКТ


Винаги, когато ни предстои преход в гората си приготвяме сериозна закуска. И понеже сме големи фенове на английската закуска (рецептата ще откриете тук) няма как да не обичаме и яйца Бенедикт - типична закуска за американците. А те се приготвят бързо и лесно, особено ако имате вече опит в забулването (поширането) на яйцата. 
За тези яйца ми напомня моята дъщеря Роси. Тя ги приготвя с огромно удоволствие и чакам с нетърпение да се прибера в България, за да похапна от нейните яйца Бенедикт!
А сега да се залавяме за вкусна работа! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:


2 хлебчета или 4 филийки хляб за тостер (аз използвах 4 Soft хлебчета за тостер)
4 по възможност пресни яйца
4 филийки шунка
готов холандски сос
щипка настъргано индийско орехче
ситно нарязан див лук или магданоз
начукани зърна шарен пипер за поръсване



  • Подправям холандския сос с индийското орехче и загрявам за кратко в микровълновата фурна.



  • Изпичам хлебчетата в тостера. Ако използвате земели, просто ги режете на половина и също изпичате в тостер или във фурната-



  • За поширането на яйцата сварявам 1,4 л вода с около 100 мл  винен оцет (спомага забулването на яйцата). В момента на завира на водата, намалявам мощността на котлона с една степен. Изчаквам малко водата леко да се поуспокои, но е нужно леко да къкри.



  • Сол не добавям, защото тя спира забулването на яйцата.
  • Аз чуквам едно по едно яйцата във леко врящата вода, като се старая това да е възможно най-близо до водата. Но може да се използва и малка купичка, като първо чукам яйцето в купичката и после внимателно изсипвам във врящата вода, но само на едно определено място.

  • Яйцето потъва на дъното и започва почти веднага да се забулва. След като водата отново закъкри, отброявам 3 - 4 минути. Това време ще прецените Вие сами. 



  • С помощта на решетъчна лъжица изваждам готовото яйце.



  • И идва ред на сервирането. Първо е изпечената и още топла филийка (една порция е от два броя).




  • После идва ред на шунката. Може да е пържена предварително, а може и да не е! Вие решавате!



  • Сега е пошираното и горещо яйце. Винаги рязвам леко с остро ножче, за да потече малко от жълтъка, който задължително трябва да е рохък.



  • Поръсвам обилно с начукан цветен пипер. Замества се спокойно и с черен.



  • Заливам с две супени лъжици от топлия холандски сос и поръсвам обилно с див лук.



Мммм! Много вкусно! Много обилно! Много засищащо! Обичам яйца "Бенедикт"!












Коментари