КОКОСОВИ КУБЧЕТА


Мммм! Вкусна хапка с аромат на кокосов орех. Само за ценители.
Малки, но...! 
И като допълнение - екзотични!
Пандишпанови кубчета, потопени в бял шоколад и оваляни в кокосови стърготини.
Бонбони или конфети? 
И идеята е интересна, и направата им е лесна. 
Въоръжете се с продукти и търпение и да започваме!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАВИЧКА С РАЗМЕР 18 х 18 СМ

25 гр масло
2 яйца
60 гр захар
75 гр брашно
100 гр бял шоколад
25 гр масло /аз използвах кокосово масло/
250 гр пудра захар
3 с. л. прясно мляко
100 гр кокосови стърготини
няколко капки червена сладкарска боя - по желание


  • Включвам фурната да загрее до 175 градуса.
  • Намазвам тавичката с олио и отгоре постилам хартия за печене.

  • Яйцата и захарта смесвам в купа и разбивам с миксера не по-малко от 8 - 10 минути или докато сместа побелее и когато вдигнете бъркалките, сместта се точи на конец. Показател, че са добре разбити яйцата.

  • Слагам маслото в купичка и загрявам за кратко в микровълновата. Нужно е леко да го загрея и после с разбъркване доразтопявам.

  • Добавям внимателно пресятото брашно към яйчената смес и разбърквам до гладкост.



  • Изсипвам и разтопеното, но не горещо масло към тестото. Разбърквам.


    • Изсипвам гладкото тесто в предварително приготвената тава.




    •  Загрявам фурната до 175 градуса и пека тестото около 20 - 25 минути до златисто.
    • Готовия пандишпанов блат оставям за около 5 минути в тавата да поизстина, а после изваждам и отделям хартията.  Оставям да се охлади напълно. 



    • С остър нож нарязвам пандишпановия блат на кубчета с размер 2 х 2 см. При мен са повече бройки, защото приготвих двойна доза.






    • Оставям кубчетата на студено в хладилник или фризер за около 10 минути. Така кубчетата стават твърди и не падат трохи от тях. Глазирането им е много по-лесно.

    • През това време изсипах половината от кокосовите стърготини в една найлонова торбичка. Сложих няколко капки червена сладкарска боя върху тях и раздрусах до пълното им оцветяване в червено.

    • Смесих шоколада, млякото и кокосовото масло в стъклена купа. Сложих върху тенджера със студена вода, но дъното на купата да не се опира във водата. Включих котлона и когато водата заври, разбърквам и шоколадът е разтопен.




    • Свалих купата с разтопен шоколад от тенджерата и започнах да добавям малко по малко от пудрата захар до получаването на пухкава консистенция. Количеството пудра захар е различно всеки път. Това преценявате Вие сами. На мен ми бяха нужни около 150 грама.



    • Потапям пандишпановите кубчета в шоколадовата глазура. Изчаквам за кратко да започне да се стяга шоколадът и овалвам в кокосови стърготини - бели или червени.






    • Оставям на решетка да стегнат кубчетата. Това може да трае и около час.



    • Охлаждам кокосовите кубчета в хладилника.





    Съхранявам кокосовите кубчета в отворени кутии, като върху всеки ред слагам пергаментова хартия, за да ги разделя. Така прибирам в хладилника и могат да се консумират до 1 седмица.


    Тези красиви и много вкусни кокосови кубчета можете да оцветите в желани от Вас цветове или просто да оставите бели. Те са винаги един много ефектен сладкиш, който поднасята към чаша горещо кафе!


    Ако не обичате шоколадовата глазура, можете просто да намажете пандишпановите кубчета с мармалад по Ваш избор и да оваляте в кокосови стърготини. Също интересно и вкусно поднасяне на кокосовите кубчета.















    Коментари