ЗРЯЛ БОБ С АЛАБАШ


Ето това е една рецепта, която ни убеждава за пореден път в разнообразието на българската кухня.
Спомням си, че като дете си похапвахме суров един зеленчук наречен гулия. После някак си позабравих за него. Сега отново го преоткрих, но с името алабаш и голямо присъствие в старите български кулинарни книги.
С тази рецепта за пореден път се убеждавам в това колко здравословна и полезна е българската кухня. И колко много тя помага на нашата нация да не затлъстява. 
Хубаво е да предадем на  децата си  любовта към нея и да ги убедим, че наистина си заслужава да се храним по български.
Нека се възползваме от здравословните качества на любимия на всички българи зрял боб в комбинация с алабаш /гулия/.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр зрял боб
1 глава кромид лук
2 алабаша
3 - 4 с. л. олио
1 ч. л. червен пипер
1 китка джоджен
сол на вкус



  • Почиствам боба, измивам го, заливам със студена вода и варя на тих огън. 
  • 10 - 15 минути след завирането му сменям водата, този път с гореща.
  • Прибавям половината олио и варя под налягане до като зърната почти омекнат.
  • Обелвам алабаша.



  • Нарязвам на филийки.



  • Слагам алабаша при боба и сварявам до готовност.



  • Задушавам нарязания на ситно кромид лук в останалата мазнина и малко вода.

  • Добавям червения пипер, разбърквам и веднага изсипвам при боба и алабаша.

  • Варим още десетина минути.



  • Нарязвам пресния джоджен на ситно и добавям също към ястието.



  • Посолявам и свалям от котлона.


Сервирам това старо българско ястие горещо!





Коментари