СОС БОЛОНЕЗЕ


Имам си нова мания. Италианска кухня. Винаги съм я обичала и отдавна не съм й отделяла достатъчно внимание. Днес приготвих класически болонезе сос като за информация използвах дебелата книга - Италианско училище за готвене. Книгата е на немски език и стъпка по стъпка ни въвежда в тънкостите на любимата на всички ни италианска кухня. Нетипичното за нашите вкусове в тази рецепта  е добавянето на сушени манатарки. Много бях изненадана, но никога не е късно да науча нещо ново.
Ами да се насладим на италианския  вкус!








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

50 гр бекон - нарязан на кубчета
1 глава кромид лук
1 морков
стрък селъри /зелената част на целината/
2 листа салвия
няколко стръка магданоз
50 гр масло
2 с. л. зехтин
500 гр кайм смес - телешка и свинска кайма
10 гр сушени манатарки
60 гр доматено пюре /салца/
300 мл червено вино
300 мл вода или телешки  бульон
6 листа босилек
сол, черен пипер на вкус


  • Беконът нарязвам с остър нож на много ситно. Почти с размерът на каймата.

  • Лукът, морковът и селерито нарязвам също на много ситни кубчета.

  • С помощта на памучен конец връзвам листата салвия и магданоз на букетче.

  • Сушените манатарки накисвам с вряла вода за около 20 минути.

  • Нарязвам гъбите на ситно.

  • Разтопявам маслото в дълбока тенджера и добавям зехтина.

  • Запържвам зеленчуците за една минута.

  • Добавям каймата, бекона и букетчето подправки.

  • Когато каймата промени цветът си и стане на малки парченца, добавям гъбите и доматеното пюре.

  • Заливам всичко с виното и водата /бульона/. Намалявам котлона и оставям соса да къкри около 1 час.

  • Когато сосът след 1 час се е сгъстил, изваждам букетчето с подправки и добавям накъсаните листа босилек. Овкусявам със сол и черен пипер.

Това е познатия на всички Вас основен сос болонезе, който се използва за сервирането на различни видове паста и направата на лазаня и други ястия от италианската кухня.



























0