КЪПКЕЙК "КЪРТИЧИНА" - MAULWURF CUPCAKES


Красиви и много вкусни! 
Дори с малка изненада  в средата - кисел от горски плодове. Няма да скрия, че декорацията на тези вкусни мини-тортички ми отне известно количество време. Но ...заслужаваше си!
Нека да се насладим на удоволствието от направата на тези мини-тортички!








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 12 БР.:

За тестото:
100 гр брашно
1 пак. бакпулвер
20 гр какао
100 гр смлени лешници
щипка сол
120 гр захар
1 пак. ванилия със захар
80 мл прясно мляко
100 мл олио
2 яйца

За пълнеж и декорация:
250 гр кисел от горски плодове /аз купувам готов на Др. Йоткер, но може и да се използва компот, сгъстен с нишесте/
250 гр маскарпоне
200 мл течна сметана
1 ванилия със захар
1 втвърдител за сметана
1 с. л. пудра захар
1 с. л. настърган шоколад или парченца шоколад
декоративни цветя за торти /ядливи/


За поръсване:
около 2 с. л. какао




  • Включвам фурната да загрее до 180 градуса.
  • Приготвям формата за мъфини като за удобство използвам силиконови формички. Така много лесно изваждам къпкейковете. 

  • В купа пресявам брашното, бакпулвера, какаото и добавям лешниците, солта, захарта и ваниловата захар. С помощта на тел за разбиване разбърквам всички сухи продукти.

  • В друга купа разбивам яйцата с млякото и олиото.

  • Течните съставки добавям към сухите и разбърквам до гладко тесто.

  • Тестото изсипвам във формичките, като се старая да не надхвърля повече от 2/3 от обема им.

  • Слагам в загрятата фурна и печенето им продължава около 25 минути.
  • Готовите мъфини оставям 10 минути да се охладят в самата форма, а после ги изваждам върху решетка. Много внимателно освобождавам от силиконовите формички, защото тестото е доста чупливо.

Сега започва забавната част.!
  • С помощта на лъжица или ето такъв прибор, правя малка дупка в средата на всяка мини - тортичка.

  • Трохите събирам в купичка.



  • Във всяка дупка слагам по една чаена лъжица от кисела.


  • Разбивам сметаната с ваниловата захар и втвърдителя за сметана.

  • В друга купа разбивам маскарпонето с пудрата захар и шокоадовите парченца.

  • Добавям разбитата сметана и разбърквам внимателно.



  • На всяка тортичка слагам по една супена лъжица от сметановия крем, оформям на купчинка и поръсвам с малка част от трохите.




Декорирам с цветята, а преди сервиране поръсвам с какао. 


Готовите къпкейкове съхранявам в хладилник.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

























0