РАТАТУЙ



Не за друго, а да не остана и аз по-назад от модерните  домакини. 
Направих рататуй, а то се оказа...гювеч. Само дето няма картофи и грах. Но пък има подправка de Province! Което пък от своя страна е смес от изсушени босилек, мащерка, кервел, магданоз, риган, розмарин, тарос /естрагон/. Ако имате тези сухи подправки и ги смесите - получавате de Province.
Но...ще бъда честна! Не подредих суровите зеленчуци в кръг в тавичката, както е актуално сега. Приготвих рататуй по старата френска рецепта. 
Получи се много вкусно -  безмесно ястие. 
Заслужава си да опитате и Вие! Лесно е за приготвяне!







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА 2 ПОРЦИИ:

1 патладжан
2 - 3 с. л. зехтин /може и олио/
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
1 червена чушка
1 тиквичка
2 домата
1 ч. л. подправки de Province




Аз използвах също сушена подправка de Province, но изсушена чрез замразяване. Хубавото на тази технология е, че сушената подправка е като свежа след кратко накисване в студена вода.
Аз спазих пропорцията 1:3 за 10 минути накисване. 


Невероятен резултат!





  • Загрявам фурната до 200 градуса.
  • Нарязвам патладжана на филии с дебелина 2 см. Подреждам върху домакинска хартия и поръсвам със сол. Оставям за 15 минути, като обръщам един път, за да се освободят от горчивината.



  • Подреждам в тавичка върху алуминиево фолио и намазвам с 1 с. л. от мазнината.



  • Запичам във фурната до леко покафеняване, като обръщам един път. 



  • Готовите патладжани охлаждам и нарязвам на едри кубчета.


  • Обелвам главата лук. Разполовявам и нарязвам на тънко.



  • Почиствам чушката от семето и нарязвам на широки ленти.



  • Обелвам скилидките чесън и нарязвам на ситно.



  • Измивам тиквичката и нарязвам на филийки по 1 см.



  • Доматите заливам с вряла вода за лесното обелване.



  • Обелените домати почиствам от семето и само месестата част нарязвам на кубчета.



  • Загрявам мазнината в дълбока тенджера и изпържвам лука на средна мощност на котлона за около 10 минути, като разбърквам, докато придобие леко златист цвят. 



  • Добавям чесъна и тиквичката и готвя още 5 минути, като разбърквам често.



  • Добавям чушката, разбърквам и готвя още 5 минути.




  • Добавям доматите и патладжана, de Province, сол и черен пипер.
  • Оставям на слаб котлон да къкри с капак за около 20 - 25 минути като разбърквам от време на време, докато всички зеленчуци станат крехки и сосът леко се сгъсти. 



Сервирам ястието горещо или със стайна температура.














0