ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ... БОБ ПО ПЛАНИНСКИ С АРОМАТ НА ВИТОША


"Някога, преди много години, около средата на XVII в. на територията на сегашната българска държава хората започнали да отглеждат фасул." Това можете да прочетете на опаковките български боб на фирма "Крина". Бях много впечатлена от представянето на ограничената серия "Имало едно време". 
 Всъщност тази приказка ме върна назад във времето, когато правехме боб в гърне с аромат на Витоша. Как се възпроизвежда ароматът на Витоша? Ами като посетите невероятния Национален парк до София и лично си наберете позволените билки. За тях много подробно можете да прочетете ето тук
Та...имало едно време, преди около 25 години едно младо семейство. Това младо семейство имали вече две дъщери и един доберман, но нямали свой собствен дом. Живеели под наем на много тясно и търсели всяка възможност да избягат от това временно жилище. И намерили невероятния начин да прекарват уикендите, че и не само тях - сред природата. На Витоша, или по-точно до междинната станция  "Витошко лале" на кабинковата въжена линия, където се гушели едни къщички. Там това младо семейство наемало една такава къщичка и прекарвало едни много щастливи и свободни от грижи дни. Точно там опитали за първи път планинския боб, приготвен от управителите на тези къщички. Боб с аромат на Витоша. Точно там започнали и да берат билките, които помагат и при много здравословни проблеми.
Днес това семейство продължава да приготвя български боб по същата рецепта, но с билки събрани около тяхната собствена къщичка,  намираща се в друга планина -  на 2000 км от прекрасната Витоша!
И така...заживели сговорно и щастливо!





Преди да прочетете кои са необходимите продукти, искам да отправя огромната си благодарност към фирма "СуиКо" - развиващи марката "Крина", представлявана от Мариана Младенова, член на журито на Годишните награди на Блоговодител. Благодаря, че отделихте време да се запознаете с рецептите в Ухае на...Благодаря, че оценихте толкова високо моя труд! Благодаря, че уважихте и читателите на Ухае на...с присъждането на тази награда в категорията "Гозбите на баба"!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

300 г български боб от Крина
1 голяма глава кромид лук
1 морков
1 зелена чушка
1 домат
по 1 ч. л. различни билки от Витоша /или подправки по Ваше усмотрение/
1 шепа пресен джоджен
1 шепа пресен магданоз
1 ч. л. червен пипер
сол, черен пипер, лют червен пипер на вкус 
50 мл. олио


Ако нямате гърне или глинена тенджера, приготвяте боба в обикновена тенджера и на котлона. Варенето му се съкращава на половина. Това преценявате Вие!



  • Накисвам боба в студена вода за 8 - 10 часа.

  • Изхвърлям водата. Наливам нова и оставям да кипне.

  • Прецеждам боба от водата и изсипвам в глинена тенджера /гърне/.
  • Заливам със студена вода, похлупвам и слагам в студената фурна.
  • Включвам фурната на 200 градуса. Оставям гърнето във фурната минимум 2 часа или докато се свари боба.
  • Нарязвам лука, моркова и чушката на малки кубчета.

  • Домата попарвам с вряла вода, обелвам и нарязвам на ситно.



  • В тиган загрявам олиото и запържвам нарязаните на ситно лук, чушка и морков.
  • Добавям червения пипе и разбърквам.

  • Изсипвам нарязания домат и посолявам.

  • Добавям 2 черпака от водата на боба и оставям да къкри на тих огън около 15 минути.

  • Всички пресни билки почиствам и нарязвам на едро.

  • Изсипвам готовата запръжка при сварения боб, 


  • Овкусявам с билки, подправки, лют пипер, черен пипер, чубрица, джоджен и всичко по Ваш вкус.

  • Само пресния магданоз поръсвам преди сервиране.





Сервирам в глинени купички с прясно изпечени хлябчета и парче бяло саламурено сирене.



И сега -  на 16 юни 2016 ще изкачим отново Черни връх, ще извървим прехода между върха и Златните мостове, ще вдъхнем отново аромата на Витоша!
Заповядайте и Вие!


Коментари