ПИЛЕ ПО КИЕВСКИ


Аз съм от поколението, което изучаваше руски език в училище и пееше "Союз нерушимъй" в хора. Два пъти седмично посещавах и Дома на българо - съветската дружба. Като дете там танцувахме руски и български танци. А в по-късните години  похапвахме руска /съветска/ кухня и разбира се много конфети /бонбони/. 
За мен много ястия ще си останат класика от онова време. Това пиле по киевски е една такава класика! 
И много по-късно разбрах, че не е толкова трудно да си приготвя това пиле по киевски в домашни условия. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

месото от гърдите на едно пиле - за две порции
две големи филии подправено масло /прочетете рецептата ето тук/
1 яйце
3 с. л. брашно
3 с. л. галета
мазнина по Ваше желание за пържене
замразени  картофки за гарнитура





  • Разделих пилешките гърди на две парчета.
  • На всяко парче с върха на остър нож направих джобче, в което сложих голямо количество от подправеното масло /приготвям го у дома по тази рецепта тук/
  • За да не изтече маслото при приготвяне на пилето, затворих отворите с метални шишчета или клечки за зъби.



  • Така напълнените пилешки гърди посолих на вкус и поръсих с черен пипер.



  • Овалях всяко парче в брашно.



  • Потопих в разбитото яйце и най-накрая овалях в галета.



  • Загрях мазнината и изпържих пилешкото месо от всяка страна по 2 минути или колкото да получи златиста коричка.





  • Загрях фурната до 200 градуса предварително.
  • В тавата на фурната и върху хартия за печене подредих бланшираните картофки и златистите пилешки гърди.



  • Пекох всичко около 20 минути.



Сервирам пилето по киевски горещо с гарнитура - картофки.









Коментари