ЦИГАРА БЮРЕК или Sigara Börek - ПЪРЖЕНИТЕ, ХРУПКАВИ ТУРСКИ БАНИЧКИ


Какво да Ви кажа? Обожавам ги тези малки, хрупкави банички. За първи път ги похапнах в един турски хотел през 2000 година. Аз общо взето и от тогава съм голям фен на турската кухня. 
Нека сега националистите да не подскачат. Българската кухня е номер едно у дома и в моята кухня. А когато искаме да разнообразим, надничаме при комшиите, немците и другите.
Та...за цигара бюрек. Много са лесни и "адски" вкусни. Важното е да имате от турските кори за баница. Аз даже се натъкнах на един нов арабски магазин вчера, в съседно градче и купувах като невиждала. Точно там намерих и тези триъгълни кори за баница, типични за турската кухня. Но спокойно се получава триъгълничето и от всяка друга фина кора за баница.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

350 гр. фини кори за баница
400 гр. краве сирене
връзка магданоз
500 мл олио за пържене или мазнина за фритиране


е


Иска ми се първо да покажа как изглеждат корите, които аз купих. Те са триъгълни и със сигурност се намират в турските, арабските и руските магазини. Ако случайно живеете в Германия можете да ги намерите и във веригата Netto. 


Но това да не Ви обнадеждава. От всички фини кори се получават тези банички. Важното е да ги нарежете на равнобедрени триъгълници със страни около 25 - 26 см. А от кори за баница с кръгла форма е най-лесно да се получат тези триъгъници.

  • Сиренето надробявам в купа.



  • Почиствам магданоза, измивам и нарязвам на ситно.



  • Смесвам сиренето и магданоза. Разбърквам.



  • Намазвам корите - триъгълници с вода. Така те омекват и при навиването се залепват и после при фритирането не се разтварят.



  • На всяка триъгълна кора слагам по една препълнена лъжица от сирената смес.



  • Старая се така да разпределя в основата на триъгълника сирената смес, че да има отстояне поне три пръста от страните на триъгълника! /Как математически звучи само, а?/ 



  • Свободните от плънка ъгли сгъвам към средата.



  • Навивам на стегнато руло.



  • Подреждам рулото като го слагам да легне върху върха на кората, за да се залепи добре.



  • Така приготвям всичките листове от корите. При мен бяха 23 на брой. Ако случайно искате да приготвите още по-малки цигарени бюреци, просто отрязвате на половина този размер триъгълник. Но...въоръжете се с достатъчно време и търпение за навиване и пържене.



  • Загрявам олиото на максимална степен на котлона. Аз използвах Уок тиган, за да си спестя от количеството мазнина. Но е хубаво да се пържи в много мазнина или да се фритира във фритюрника.
  • Преди да започна пърженето намалявам котлона на половината от мощността му. Така няма опасност да ми потъмнеят бързо отвън баничките, а да останат неизпържени отвътре. 
  • Пърженето продължава между 2 и 3 минути или до златист цвят.



  • Обръщането и изваждането на баничките правя с щипки, за да запазя целостта им.


  • За този вид банички е важно бавното пържене. Така те стават хрупкави, в което е и целият им чар.



  • Готовите банички изваждам върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.



Цигара бьорек сервирам и горещи и студени. Все са вкусни! Аз ги обичам хрупкави и с айран!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

















Коментари

Анонимен каза…
Няма да стана член на вашия блог, защото използвате някакви странни небългарски думи!
Фритиране ????
Ако идва от френския глагол "frire" трябва да го кажете "фриране", а то си има хубав български глагол ПЪРЖА-ПЪРЖЕНЕ !
О, неразумни уроде, поради що се срамиш да се наречеш болгарин??
Паисий Хилендарски
Petya Argirova каза…
Здравейте, Анонимен! Много ми е неприятно, когато някой ме критикува анонимно! Аз поне съм си написала името! А пък Вие не сте си направили труда да прочетете нито една друга моя публикация! Може би, няма друга блогърка, която толкова много да пише за България, да милее за старите и позабравени български рецепти! А колкото думата фритиране - правилна е! Защото не е пържене! Пържа в малко мазнина в тиган, а фритирам във фритюрник. Чуждица за българския език, но използваема в българския език! Животът ме е научил първо да чета, проучвам и тогава да се изказвам! Бъдете здрав, Анонимен и малко по-положително настроен към хората! Радвам се, че все пак отделихте време да коментирате! С уважение, Петя Аргирова!