ЦИГАРА БЮРЕК или Sigara Börek - ПЪРЖЕНИТЕ, ХРУПКАВИ ТУРСКИ БАНИЧКИ


Какво да Ви кажа? Обожавам ги тези малки, хрупкави банички. За първи път ги похапнах в един турски хотел през 2000 година. Аз общо взето и от тогава съм голям фен на турската кухня. 
Нека сега националистите да не подскачат. Българската кухня е номер едно у дома и в моята кухня. А когато искаме да разнообразим, надничаме при комшиите, немците и другите.
Та...за цигара бюрек. Много са лесни и "адски" вкусни. Важното е да имате от турските кори за баница. Аз даже се натъкнах на един нов арабски магазин вчера, в съседно градче и купувах като невиждала. Точно там намерих и тези триъгълни кори за баница, типични за турската кухня. Но спокойно се получава триъгълничето и от всяка друга фина кора за баница.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

350 гр. фини кори за баница
400 гр. краве сирене
връзка магданоз
500 мл олио за фритиране




Иска ми се първо да покажа как изглеждат корите, които аз купих. Те са триъгълни и със сигурност се намират в турските, арабските и руските магазини. Ако случайно живеете в Германия можете да ги намерите и във веригата Netto. 


Но това да не Ви обнадеждава. От всички фини кори се получават тези банички. Важното е да ги нарежете на равнобедрени триъгълници със страни около 25 - 26 см. А от кори за баница с кръгла форма е най-лесно да се получат тези триъгъници.

  • Сиренето надробявам в купа.



  • Почиствам магданоза, измивам и нарязвам на ситно.



  • Смесвам сиренето и магданоза. Разбърквам.



  • Намазвам корите - триъгълници с вода. Така те омекват и при навиването се залепват и после при фритирането не се разтварят.



  • На всяка триъгълна кора слагам по една препълнена лъжица от сирената смес.



  • Старая се така да разпределя в основата на триъгълника сирената смес, че да има отстояне поне три пръста от страните на триъгълника! /Как математически звучи само, а?/ 



  • Свободните от плънка ъгли сгъвам към средата.



  • Навивам на стегнато руло.



  • Подреждам рулото като го слагам да легне върху върха на кората, за да се залепи добре.



  • Така приготвям всичките листове от корите. При мен бяха 23 на брой. Ако случайно искате да приготвите още по-малки цигарени бюреци, просто отрязвате на половина този размер триъгълник. Но...въоръжете се с достатъчно време и търпение за навиване и пържене.



  • Загрявам олиото на максимална степен на котлона. Аз използвах Уок тиган, за да си спестя от количеството мазнина.
  • Преди да започна пърженето намалявам котлона на половината от мощността му. Така няма опасност да ми потъмнеят бързо отвън баничките, а да останат неизпържени отвътре. 
  • Пърженето продължава между 2 и 3 минути или до златист цвят.



  • Обръщането и изваждането на баничките правя с щипки, за да запазя целостта им.


  • За този вид банички е важно бавното пържене. Така те стават хрупкави, в което е и целият им чар.



  • Готовите банички изваждам върху домакинска хартия, за да се отцедят от излишната мазнина.



Цигара бьорек сервирам и горещи и студени. Все са вкусни! Аз ги обичам хрупкави и с айран!



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!

















Коментари