ЧИЛИ КОН КАРНЕ или CHILI CON CARNE


Тук съм! 
Точно по празниците трябваше доста да поработя и нямах време за Ухае на..., но пък през цялото това време не спрях да готвя, защото имах гости от България. Имаше много агнешко, козунаци, торти с ягоди. Все неща, които познавате от рецептите в Ухае на...А за тортите с ягоди ще прочете в бъдещи публикации!
В бъдеще -  защото нещото което нямаше беше време за снимки на ястията.
След това кратко отсъствие започваме ежедневното готвене с едно известно на всички Вас ястие от американско - мексиканската кухня. Чили кон карне. Любимо ястие с кайма и червен боб на всички млади хора, а и на нас също. Любимо е, защото е вкусно и бързо за приготвяне.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 с. л. зехтин или растителна мазнина по Ваш вкус
1 глава кромид лук
3 скилидки чесън
500 гр телешка кайма
сол и черен пипер на вкус
1 ч. л. смлян кимион
1 ч. л. лют червен пипер
1 с. л. доматено пюре
1 малка консерва домати - нарязани 
250 мл телешки бульон
1 малка консерва червен боб
пресен или сушен риган



  • Загрявам мазнината в подходящ тиган и изпържвам ситно нарязаните лук и чесън до омекване.



  • Добавям каймата и с постоянно бъркане изпържвам до промяна на цвета и отделянето й на малки парченца.




  • Подправям със сол, черен пипер, кимион и лют червен пипер. Изпържвам за кратко.



  • Добавям доматеното пюре, доматите и бульона.



  • Оставям за около 30 минути на много слаб котлон ястието да къкри.



  • Прецеждам червения боб от консервата и добавям към ястието. 
  • Ако използвам сух риган добавям сега, ако е пресен - поръсвам с него преди сервиране.
  • Похлупвам и оставям да къкри на слаб котлон до готовност. 


Тайната на вкусното чили кон карне е добавянето на чаена лъжичка кафява захар или мед към края на приготвянето му. Това омекотява киселинността от доматите и придава много приятен и специфичен вкус на ястието.


Сервирам чили кон карне с тортила чипс или топли питки.








Коментари