СЛАДКАТА МЛЕЧНА БАНИЦА ОТ ЕДНО ВРЕМЕ


Много от читателите на Ухае на...знаят, че повечето стари български рецепти съм научила от моята майка. Една такава рецепта е и приготвянето на тази обикновена, но много вкусна сладка баница. Разликата е, че когато бях дете мама я приготвяше с виенски кифли, които сега не се предлагат така масово на пазара, както преди 30 и повече години.
И, за да запълня празнината от липсата на виенските кифли аз я приготвям с козуначени кифли  или с козунак. 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ТАВИЧКА С РАЗМЕР 30 Х 20 СМ:

нарязани на кубчета кифли или козунак, колкото да покрият дъното на тавата
50 гр. масло
4 яйца
200 гр течна сметана /заменя се с прясно мляко/
400 мл прясно мляко
180 гр захар
2 пак. ванилова захар





  • Покривам дъното на тавичката с нарязани на кубчета козуначени кифли или стар козунак.
  • Покривам с нарязаното на кубчета масло и запичам за кратко във загрятата до 175 гр. фурна.




  • През това време разбивам яйцата със захарта и ваниловата захар.




  • Добавям прясното мляко и сметаната на тънка струйка и разбивам за кратко.



  • Заливам хрупкавите кифлени кубчета с 1/3 от яйчената смес и запичам.



  • Когато яйчената смес се запече, заливам с още 2/3 от нея. Запичам.
  • И така до пълното изчерпване на яйчената смес.



Сервирам готовата сладка баница студена, поръсена обилно с пудра захар.




Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



0