ЛЕЩА ЯХНИЯ


Сигурно няма човек от моето поколение, който да не може да приготвя леща яхния?! Но със сигурност има много млади хора, които не са и опитвали да си приготвят това ястие. Ястие,  с което са израснали много от нас. 

Това е от ястията позабравени от повечето от нас в търсене на нещо ново, различно и чуждоземно. 
Както знаят повечето от Вас, поставила съм си за цел да приготвя и опиша възможно повече български ястия, позабравени и не само, от различни краища на Родината ни. Нека останат за тези от младите хора, които биха искали да опитат от вкусовете на дедите си!
Днес ще си похапнем леща яхния, но с добавка от наденичка, защото ние не постим.









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр леща 
1 с. л. инстантен зеленчуков бульон или 1 кубче /добавянето му е по желание/
1 морков
1 - 2 гл. кромид лук
няколко скилидки чесън
чубрица, магданоз
1 с. л. брашно
1 ч. л. червен пипер
черен пипер и сол на вкус
4 - 5 с. л. олио
наденичката е по желание


Има една процедура, която  никой не прави вече. Това е нещо, което преди много години в един български дом се  правеше само от  децата. Когато дойде време да се готви боб, леща, ориз се връчваше на децата да почистят варивата. Това почистване се правеше като се изсипваше лещата върху масата и се започваше зърно по зърно да се преместват от една в друга купчинка и да се отделят камъчета и  люспи. Сега вече не е нужно това да се прави, защото всички продукти са много добре почистени. Това беше само едно връщане назад във времето с носталгия по детството.


  • Почиствам и измивам лещата.
  • Заливам със студена вода и слагам тенджерата на котлона да заври.

  • Всички зеленчуци нарязвам на ситно и добавям към къкрещата леща. Котлонът е на средна мощност. 

  • След като лещата омекне посолявам, добавям зеленчуковия бульон и подправям с чубрицата и магданоза.



  • Загрявам олиото в тиган и изпържвам брашното за много кратко. 
  • Добавям червения пипер, разбърквам и веднага заливам със 100 мл зеленчуков бульон.
  • Не позволявам на червения пипер да се запържва, защото на нас започва да ни горчи. А пък и така се избягват болки в стомаха /носи се приказка, че запръжките са вредни за стомаха/. Ние в последните години си позволяваме да приготвяме ястията по старите български рецепти, защото нямаме тези здравословни проблеми.

  • Ако искате да избегнете този стар български обичай на сгъстяване на варивата, просто добавяте олиото и червения пипер още в началото на варене на лещата. Вкусът на ястието остава същият. Трябва да се намали количеството течност само.
  • Пет минути, преди да дръпна ястието от котлона, добавям и наденичките.
  • Сервирам вкусната леща яхния гореща и поръсена обилно с пресен магданоз.

Станете член на моята позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!


А ето тук можете да видите много български рецепти, събрани и приготвени от мен! 














Коментари