КАЧАМАК НА СКАРА


Вече знаете, че открихме официално сезона на скарата с дървени въглища. 
Едни обичат месото на скара, а аз пък обичам и месото и гарнитурите към него също да са на скара. Всички сте чели рецептите за зеленчукови шишчета на скара и  шишчета с пресни картофки. Ето, че колекцията се увеличава и с качамак на скара. Много е вкусен! А сервиран с подходящото месо и сос по Ваш вкус е - незабравим.
Ухае на...има още една рецепта за качамак, която можете да прочетете ето тук!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


250 гр царевичен грис на Крина
1 л подсолена вода или бульон по Ваше желание
2 - 3 с. л. олио
сол, черен пипер на вкус
магданоз за декорация


За тези, които не са прочели в предишната публикация. Ухае на...получи много голяма подкрепа от марката Крина.


Един от продуктите на тази марка е и качественият царевичен грис, подходящ за този вкусен качамак! 
Подкрепата получихме за номинациите на Ухае на...в категорията "Гозбите на баба" в Големите награди на Блоговодител! Вие също можете да гласувате за Ухае на ...! Как става това можете да прочетете ето тук!


  • Слагам голяма по размер тенджера на котлона с водата /бульона/ да заври. 
  • След завирането намалявам котлона на най-ниската степен.
  • Добавям на тънка струя царевичния грис и постоянно разбърквам с тел за разбиване.

  • Бъркането продължава докато усетя леко сгъстяване. Котлонът трябва да е на най-ниската степен, защото иначе качамакът се сгъстява много бързо.

  • Оставям качамака на този слаб котлон още поне 25 минути, но похлупен с капак. При варенето на качамак трябва да се пазите от изгаряния! Той така пука и пръска, че може да Ви изгори. Поради тази причина похлупвам с капак. Продължавам от време на време да разбърквам, за да не загори.
  • Готовия и горещ качамак изсипвам върху дървена дъска.


  • Заглаждам така, че да стане един правоъгълник с дебелина около 2 см.

  • Оставям за около 10 - 15 минути да изстине и да се стегне. Нарязвам с навлажнен остър нож на еднакви парчета.

  • Намазвам с част от олиото.

  • Слагам парчетата качамак върху нагрята предварително скара, но обърнати с намазаната с олио страна върху решетката. Препоръчвам да се пече след месото или заедно с него, защото така поема част от аромата му и не залепва за скарата.
  • Намазвам отново с олио.

  • Обръщам след 5 минути с лопатка и допичам.

Сервирам като гарнитура към месото или само с подходящ чеснов сос за основно безмесно ястие!


Заслужава си да опитате и това българско ястие, което можете да срещнете и в италианската кухня!


Ако не разполагате със скара за дървени въглища, заменете с електрическа или с грил - тиган! 


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!
























Коментари