СУПА - ПАЧА


В предишната публикация Ви се похвалих, че черешите цъфнаха. Да ама вече два дни и сняг ни вали! Ние, чисто по нашенски, решихме да се загреем с гореща чорба.  И то не каква да е, а от свински крачета. Супа - пача се прави от свински крачета, уши или опашка и е деликатес за нас. 
Много я обичаме и днес Ви запознавам с една традиционна българска рецепта за супа - пача.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


по 2 свински крачета, свински уши, свинска опашка /или с каквото от тези неща разполагате/
1 глава кромид лук
4 скилидки чесън
2 моркова
1/2 глава целина или 4 стъбла от селери
1 - 2 дафинови листа
2 яйца
2 с. л. оцет
1 с. л. хрянова паста
счукан чесън по желание



  • Измивам много добре крачетата, ушите опашката.



  • Слагам на дъното на тенджера под налягане и заливам със студена вода, колкото да ги покрие.



  • Добавям почистената глава лук - цяла, обелените моркови - цели, стеблата селери, отрязани на дълги парчета, дафиновите листа и скилидките чесън.
  • Включвам котлона на максимална мощност.
  • Щом водата заври добавям и сол на вкус.
  • Затварям тенджерата под налягане и щом зашуми намалявам котлона на половината от мощността. Сварявам свинските крачета до готовност, което отнема между 45 - 55 минути. Но това Вие сами ще прецените, според тенджерата.



  • Готовите крачета изваждам в купа, за да изстинат добре.
  • Почиствам от кокалите, нарязвам на ситно.



  • Прецеждам бульона.



  • Разбивам двете яйца с хряна и оцета.



  • Добавям от бульона малко по малко към разбитите яйца, докато се изравни температурата им.



  • Връщам постепенно сместта от яйца и чорба към супата. Добавям и нарязаното месо от крачетата.



Сервирам пачата гореща с лют червен пипер и счукан чесън.


Навън продължава да трупа сняг, но ние сме на топло до камината и сърбаме гореща пача!





Коментари