СПАНАЧЕН ВЕНЕЦ ЗА ЗАКУСКА ПЪЛНА С ВИТАМИНИ


Здравейте всички Вие, които отделяте от своето време и посвещавате Ухае на...Прекланям се пред Вас, защото ме държите "будна". Днешната публикация е много спонтанна. Но е и много емоционална. 
Нямах намерение да отбелязвам годишнина, но пък има какво да Ви разкажа, а и защо да не споделя с Вас!? Вие сте ми най-близки в последните 3 години.
 На 30 март 2013 година публикувах за първи път в моето тефтерче с рецепти и то моето представяне, което можете да прочетете тук
Започнах на шега да събирам всичките рецепти, които приготвям за Динко, моите деца и братя. Това е защото имах и малко повече свободно време. Много не разбирах от компютри, Гугъл и всичко, което Гугъл предлага като възможности. Натиснах тук, натиснах там и се оказах...Блогър. 
  Можете и да използвате страницата на Ухае на.. във Фейсбук - натиснете тук.
За тези 3 години израснах много и като кулинарка, и като писателка, и като фотографка. И сега продължавам да се връщам назад в над 700 - те публикации и да коригирам снимки и написано от мен. 
За пример ще Ви дам последния бум - Bienenstich - немският сладкиш. Тази рецепта беше посетена 22 000 пъти за един ден. Това е рекорд, но пък е писана през 2013 година, а сега само я поднових от към снимков материал. 
Всички тези от Вас, които редовно следят моите кулинарни творения знаят, че обожавам българската кухня. Знаят, че съм си поставила цел - да приготвя, снимам, опиша колкото се може повече български, изчезващи рецепти. Искам да останат за поколенията. Но пък съм и много обиждана на тема българщина от хора, които са чели не дочели и не разбрали, че снимки правени в български съдове, върху български покривки, но на немска маса и земя се въртят из интернет пространството години наред под мотото "Моята България". Тези снимки принадлежат на "Ухае на..."!


Много от Вас не знаят, че много от рецептите изровени от мен, преведени от мен, сготвени от мен се въртят и сега в интернет пространството в множество блогове, куллинарни групи във Фейсбук, без дори да е споменат източник. Аз не се сърдя, но все пак ще ме "погъделичка" всяко едно споменаване. 
Сега е мястото да благодаря и на всички онези, които обаче спазват "неписаните" човешки правила и споделят моето име.  БЛАГОДАРЯ ВИ!



Знам, че доста се проточи тази публикация - нещо неестествено за мен, но все пак имаме рожден ден и черпя с торта Гараш - любимата ми и чисто българска торта, присъстваща в Ухае на... от началото на 2014 година.
Сега е мястото да благодаря и на екипа на вестник "Всичко за семейството", които се потрудиха да проучат моята история и да ме поканят за техен гост на 11 февруари 2016 г.. 


"Всичко за семейството" отделиха почти две страници на мен и Ухае на...
Благодаря сърдечно и на госпожа Вера Дачева, направила възможна тази публикация!
Дръжте лошото настроение далеч от кухнята!



Ами да си кажем НАЗДРАВЕ за 3-те годинки на Ухае на...
Нека да сме всички здрави и с любов да се "въртим из кухнята"
Да запретваме ръкави и да си приготвим вкусна, витаминозна закуска!
Обичам Ви!








За желаещите има и клип за улеснение в направата!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр пресен спанак
170 гр краве сирене
600 гр брашно
кубче прясна мая
1 ч. л. сол
1 с. л. захар
250 мл. прясно мляко
3 яйца
100 мл олио
любов, желание, търпение


Тази рецепта беше импулсивна. Не съм използвала определен източник, а просто съчетах множество от моите рецепти с тесто и спанак в един спаначен венец.
 Заслужава си да опитате!

  • Пресях 500 гр от брашното в купа. 
  • Вие знаете, че винаги си оставям част от брашното на една страна. В зависимост от качеството на брашното е и необходимото количество течност. А да не забравяме, че брашно се добавя към лепкавото тесто, но течност не можем да добавим към прекалено твърдото тесто.
  • Към брашното добавих солта и разбърках да се смесят. 
  • Направих кладенче.
  • Смесих 100 мл топло мляко с маята и захарта,  и изсипах в кладенчето. Добавих и съвсем малко от брашното към маята.



  • Завих купата с чиста кухненска кърпа и поставих във фурната, която включих на 50 градуса, но оставих вратата отворена. По този начин маят втаса за около 10 минути.



  • Разбърках останалото прясно мляко с две от яйцата и белтъка от третото яйце. Добавих към тях 50 мл олио и разбих леко.
  • Започнах да разбърквам маята с дървена лъжица и да добавям на тънка струйка яйчената смес, като едновременно с това подхващах и по малко от брашното.
  • Така бърках до усвояване на цялата яйчена смес.
  • Добавях и брашно до пълното му усвояване и получаване на топка от тесто.



  • Продължих да меся на ръка и да добавям още брашно до получаването на нелепнещо, но меко тесто.
  • Покрих тестото с кърпа и оставих във фурната, на отворена врата и 50 градуса за около 30 минути да удвои обема си.



  • През това време измих спанака, отцедих го и го нарязах на едро.
  • В тенджерка загрях 2 с. л. от олиото и задуших спанака за кратко - до омекването му.
  • Отделих на една страна да изстине и смесих с натрошеното сирене.



  • Втасалото тесто разточих на една кора с размер 50 х 40 см.



  • Намазах с останалото олио и със спаначената смес. Оставих си от всички страни около 2 см свободни от плънка.



  • Навих на руло по дължина.



  • Започнах да режа филийки с дебелина около два пръста. Получиха ми се 16 бр.



  • Подредих ги по този начин в тава, постлана с хартия за печене.



  • Намазах с разбития жълтък.



  • Не чаках отново да втасва спаначения венец, а го сложих в предварително загрятата  до 175 градуса фурна.



  • Пекох точно 30 минути, но това Вие ще прецените, според мощността на Вашата фурна. Не препоръчвам използването на вентилатор при печивата!



Бързах да снимам, защото денят преваля, а снимките не са добри на тъмно. Поради тази причина нямах възможност да извадя от тавата! Но пък е толкова вкуснооооооооооо!





Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!







Коментари