ХЛЕБЧЕТА ОТ ТЕСТО С РИКОТА ИЛИ ПИТКА - АГЪНЦЕ



Много му се радвам на това агънце! 
Хем е красиво за поднасяне, хем е много вкусно. А за  тестото трябва да благодарим на италианците, защото това си е тесто с рикота.
Тестото с рикота е традиционно за Италия и се използва за хлебна плитка или хлебчета. Ако не сте опитвали този вид хляб - време е! 
Не е нужно да подреждате така хлебчетата! 
Аз просто се заиграх и си доставих удоволствие.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 гр брашно
10 гр сол
125 гр рикота
7 гр захар
15 гр прясна мая
180 мл топла вода
25 гр меко масло
бели и черни семена от сусам за декорация
1 белтък за намазване



Да Ви се похваля! Купих си най-после кантарче и поради тази причина всички продукти са с точен грамаж. Наистина е хубаво, когато се спазват точно грамажите на някои рецепти. Но...все пак си оставям от брашното винаги малко на една страна, защото според качеството е и нужното количество брашно. Препоръчвам на всички да процедират също така. Ще си улесните работата. Брашно се добавя, но ...течност НЕ!


Другото, което ме забавлява е месенето на ръка. Не използвам миксер. Това по никакъв начин не удължава времето за приготвяне на хлебчетата, но пък във всеки един хляб, питка, козунак по този начин добавям и моята любов. Винаги се получават! И Ухаят ...НЕВЕРОЯТНО!
А по италиански - добавих маслото след първото втасване на тестото! 


Време е да надникнем в пекарната на италианците! Пълен напред!

  • Пресявам брашното и солта. 
  • Правя кладенче в средата и добавям рикотата. 



  • В хладката вода добавям захарта и разтварям маята.



  • Добавям разтворената мая към брашното и започвам да бъркам с ДЪРВЕНА лъжица.



  • Задължително доомесвам на ръка до меко и не лепнещо тесто.
  • Покривам тестото с кърпа и го слагам в отворена фурна. Включвам я на 50 градуса и оставям да втаса, докато увеличи двойно обема си.



  • Омекналото масло размазвам по ръцете си и така премесвам тестото отново, докато напълно поеме цялото количество масло. 
  • Тестото не е идеално гладко, но това е само до момента на разделяне на малки топки.




  • Нужни са ни 17 топки. Но от тях едната разделям на две за крачетата. От едната добавям към топката за главата и правя ушичките. 
  • Единствено топката за главата е сплескана.



  • Приготвям си белтъка, като леко го разбивам. 
  • В него потапям всяка една топка.



  • Всички хлебчета потапям и в бял сусам, а само главата, ушите и крачетата -  в черен.
  • Подреждането можете да видите на снимката по-долу.



  • Оставям отново в отворена фурна и включена на 50 градуса за около 10 минути.
  • Когато увеличат обема си, включвам фурната на 175 градуса, затварям и печенето продължава 30 минути. Но Вие трябва да ги следите след 20 - та минута. Всяка фурна пече различно.



Ето, че гергьовското агънце е готово!


Хубаво е да се ползва опита и на другите народи в направата на тесто. Рикотата придаде допълнителен вкус на тези хлебчета. 


Ако сте останали доволни от рецептата, споделете я с Вашите приятели в социалните групи! 



Коментари