ТОРТА С МОРКОВИ


Харесва ми идеята да направя тортичка от морковено тесто и да я украся със собственоръчно направени морковчета и тревичка от марципан.
Получи се интересна, красива и много вкусна торта.
В Германия е нормално за Великден да се приготвят всякакви сладкиши  с моркови. Аз досега бях правила само бонбони от моркови по стара българска рецепта, която можете да прочетете ето тук.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За блата:

4 яйца
125 гр захар
2 пак. ванилова захар
1 пак. настъргана кора от портокал
250 гр обелени и настъргани моркови
150 гр млени бадеми
90 гр брашно
20 гр царевично нишесте
1 пак. бакпулвер

За крема :

400 гр течна сметана
25 гр втвъръдител за сметана
50 гр лимонада на прах с вкус на портокал

За глазурата:

250 гр пудра захар
сокът на 1 лимон
жълта сладкарска боя
4 с. л. иглички от бадеми

За декорацията:

100 гр марципаново тесто
оранжева сладкарска боя
зелена сладкарска боя



Аз направих първо морковчетата, за да имат време да стегнат малко. Хубаво е даже да се приготвят от предишния ден. 


  • За да не лепне марципановото тесто, използвам пудра захар за омесването му.
  • 2/3 от марципана оцветих в оранжево, а останалата част в зелено. Като добавя боята омесвам, докато се получи наситен и равномерен цвят.



  • Правя и двата цвята марципан на фитили.
  • Оранжевия фитил разделям на 12 еднакви по размер части.



  • С пръсти оформям всяка част във формата на морковчета.




  • С помощта на пресата за чесън правя тревичката, с която украсявам по-широката част на моркова.



  • За още повече прилика с истински морков, правя нежни нарези на всички морковчета с помощта на нож.



И...готово! Цяла градинка с морковчета!


Оставям на студено да се втвърдят.



  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее предварително.
  • В купа смесвам яйцата, захарта, ваниловата захар и корите от портокал.

  • С помощта на миксер разбивам до пухкав крем.



  • Добавям морковите и бадемите. Разбърквам с тел за разбиване.



  • Добавям към крема брашното, нишестето и бакпулвера и отново разбърквам с тел.



  • Изсипвам тестото във форма за торта, покрита с хартия за печене. 



  • Печенето на блата продължава точно 40 минути.



  • Готовия блат изваждам от формата и оставям да изстине.



  • С помощта на остър нож и конец разделям изстиналия блат на два отделни.



  • В купа изсипвам сметаната, лимонадата на прах и втвърдителя за сметана.



  • Разбивам с миксер до пухкав крем.



  • Намазвам първия блат с цялото количество сметанов крем.



  • Покривам с втория блат и леко притискам.




  • Към пудрата захар добавям сока на един лимон и жълтата боя.



  •  Разбърквам и с тази глазура заливам сладкиша.



  • Облепям сладкиша странично с бадемовите иглички.




  • След като глазурата се стегне, украсявам с морковчетата и още трева от марципан.



Красива е нали?


Ако сте останали доволни от рецептата, можете да я споделите със своите приятели в социалните групи. Бутоните за споделяне ще откриете в края на публикацията.


Ако все още не сте гласували за Ухае на... за Годишните награди на Блоговодител, можете да прочетете повече ето тук!










Коментари