КЕЗЕКУХЕН С ГЛАЗУРА ОТ ЧЕРВЕНО ВИНО - Käsekuchen mit Rotwein - Guss



Вкусен, диетичен сладкиш с история. 
Историята е свързана с моята приятелка - Краси, която гостува за кратко у дома. Тя обожава сладкиши. Обожава сладкиши с плодове и крем. По нейно желание приготвих кезекухен с плодове, а винената глазура беше по мое желание. Получи се добре, но от втория път. Точно тук идва и историята. 
Всичко вървеше добре при приготвянето на сладкиша, но дойде време да тръгвам за работа, а оставаха точно 10 минути до допичането на кезекухена. Поръчах на Краси да го изключи след 10 минути и отидох спокойна на работа. Връщам се и намирам доста тъмничък на цвят кезекухен и притеснената Краси. По нейния разказ разбрах, че тя поседнала близо до фурната, но с телефона в ръце, за да отговори на едно - две съобщения, което обаче отнело около 30 минути. Тогава тя усетила, че уханието в кухнята е малко странно. Упс! Сетила, че всъщност пече сладкиш. Смях се от сърце и приготвих отново този диетичен сладкиш. 
Диетичен е заради пълнозърнестите бисквити, които използвам за блат на тортичката. Размерът на сладкиша е 20 см или мини. Ако искате да постигнете нормален размер - удвоете продуктите и не пишете съобщения докато го печете!






За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА ФОРМА С РАЗМЕР 20 СМ В ДИАМЕТЪР:

125 гр пълнозърнести обикновени бисквити
75 гр краве масло
500 гр извара или крема сирене
1/2 пак. пудинг с аромат на ванилия
70 гр и 2 с. л. захар
2 яйца
1 малка консерва компот от кайсии 400 гр
250 мл сладко червено вино
1 пак. безцветен гус за торти /желатин за 250 мл течност/
2 с. л. бадемови люспи


  • С помощта на блендер смилам бисквитите.



  • Смлените бисквити изсипвам в купа и добавям мекото масло.



  • С ръка омесвам тесто, което като стисна остава на топка.



  • На дъното на формата постилам хартия за печене.
  • Изсипвам бисквитенето тесто и го притискам и изравнявам с ръка.
  • Оставям  на студено в хладилник или фризер да стегне за минимум 30 минути.



  • В купа смесвам яйцата, 70 гр захар, прахчето пудинг и изварата. 
  • Разбивам до получаването на гладък крем.



  • Изсипвам половината от крема върху стегналия се вече блат.
  • Върху крема подреждам прецедените от сока кайсии.



  • Заливам с останалия крем.



  • Загрявам фурната до 175 градуса.
  • Печенето на сладкиша продължава 1 час в предварително загрятата фурна.
  • Готовия сладкиш оставям да изстине напълно в отворената и изключена фурна.
  • Когато е много добре изстинал, изваждам от формата и отделям хартията за печене.
  • В тенджерка смесвам виното с 2 с. л. захар и пакетчето гус за торти /може да се замени с царевично нишесте - 3 с. л. равни/.
  • Слагам на котлона да заври с постоянно разбъркване. 
  • Когато се сгъсти, оставям на страна да изстине за кратко.



  • Около сладкиша поставям обръч за торта.
  • Заливам с поизстиналата, но все още течна винена глазура.
  • Оставям на хладно да стегне глазурата.



  • Бадемодите люспи запичам за кратко в сух тиган. 
  • Изчаквам да изстинат и поръсвам обилно върху глазурата.




Сервирам кезекухен добре охладен.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!






0