КОЗУНАЧЕНИ ОХЛЮВЧЕТА С КАРАМЕЛ, ФЪСТЪЦИ И БАНАНОВ ЧИПС


Великден в католическия свят е доста по-рано тази година и това ми дава възможност да приготвям доста различни варианти на козунаци и техните производни.
А ние явно скоро няма да отслабнем, защото трябва и да ги изядем всичките тези вкуснотийки.
Днес Ви предлагам едно невероятно козуначено изкушение. В лесното за направа козуначено тесто се добавят много изключителни продукти, с които ние не сме свикнали. 
Тези продукти обаче дават сладост, хрупкавост, аромат и неповторимост на тези козуначени оклювчета. Тук ще усетите уханието на фъстъци и фъстъчено масло, хрупкавостта на фъстъците и сладък бананов чипсл И да не забравим бонбоните, които аз свързвам с детството си - Карамел "Му". Оказа се, че можем и в днешно време да си ги купим.
Препоръчвам Ви да  опитате невероятното съчетание на вкусове и аромати в този типчно немски козунак! Ще останете изненадани и очаровани!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За тестото:

500 гр брашно
42 гр прясна мая
250 мл топло прясно мляко
100 гр захар
настърганата кора на 1 лимон

За плънката:

80 гр белени, осолени и печени фъстъци
150 гр меки карамелени бонбони, познати като Карамел "Му"
80 гр бананов чипс /продава се на щандовете със сушени плодове/
150 гр фъстъчено масло
2 с. л. кафява захар
3 - 4 с. л. конфитюр от кайсии

  • Започнах с подготовката на продуктите за плънката
  • Карамелените бонбони нарязах на ситно.



  • Фъстъците намачках на едро.



  • Банановия чипс начупих с ръце на ситно.



  • Настъргах кората на 1 лимон.




  •  В купа пресях брашното.
  • Направих кладенче и в него изсипах, разтворената в 100 мл топло прясно мляко мая.
  • Поръсих маята с малко брашно.
  • Завих с кухненска кърпа купата и оставих на топло за 30 минути да втаса маята.



  •  Добавям останалото мляко, захарта, солта, яйцето, мекото масло, лимоновата кора и омесвам с помощта на миксер меко тесто.


  • Дооформям тестото с ръце и покривам с кърпа. Оставям за 30 минути на топло да втаса.



  • Втасалото тесто разточвам на правоъгълна кора с размер 60 х 30 см.



  • Намазвам кората с фъстъченото масло и поръсвам с бонбоните, фъстъците, банановия чипс и захарта.



  • Навивам на руло от широката страна и нарязвам с остър нож на 8 еднакви части.



  • Подреждам козуначените охлювчета в тавичка с размер 26 см в диаметър и покрита с хартия за печене.
  • Оставям за още 30 минути на топло да втасват.
  • Загрявам фурнта до 175 гадуса и ги печа около 40 минути.



  • Топлите охлювчета намазвам с предварително загрят конфитюр от кайсии.



Сервирам вкусния козунак добре изстинал.


Много вкусен, различен, хрупкав и ароматен! Препоръчвам Ви го!



Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!





Коментари