ХРУПКАВА ПЪРЖЕНА СКУМРИЯ С ПРОЛЕТНА КАРТОФЕНА САЛАТА


Много от Вас, които са от моето поколение са похапвали пържена скумрия до полуда във времето на соца. Тях няма да впечатля, но пък ще ги върна назад във времето. Тогава имаше само и основно скумрия. 
Днес - всички похапват сьомга. А скумрийката е избутана в ъгълчето и си чака носталгичните почитатели. Е...аз съм една от тях! Още повече, че трудно си купуваме този недолюбен сорт рибка.  Причината е, че в Германия трудно се намира. Но не е невзможно! Един път в годината му се наслаждаваме.
Днес я приготвих по възможно най-добрия й вариант. Оваляна в брашно и изпържена. Майстор на хрупкавата скумрия е моята свекърва - познатата на всички Вас баба Руска. От нея научих и тънкостите по приготвянето й. Не всеки успява да постигне точно тази хрупкавост. Основната съставка е ЛЮБОВ!
По стара социалистическа традиция, сервирах скумрията с картофена салата. Тя е пролетна, защото използвах зелен лук за направата й. Така открехнахме леко нашата врата за пролетта, която закъснява тук. Още е много студено и се радваме само на кокичетата и няколкото минзухара и нарциси.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2 бр. скумрии - по възможност по-големи и по-мазнички
5 с. л. брашно
сол на вкус
1 лимон
1 кг картофи /винаги избирам по-малките на размер за картофена салата/
връзка зелен лук
50 мл зеленчуков бульон или прясно мляко
2  с. л. пресен магданоз - ситно нарязан
3 - 4 с. л. олио за салатата
1 с. л. оцет
200 мл. олио за пържене на рибата



  • Почиствам, измивам и подсушавам рибките.



  • Нарязвам ги на дебели 3 см. филийки. Главата отстранявам.



  • Поръсвам със сока на 1/2 лимон и оставям покрити на студено в хладилника.



  • Почиствам и измивам зеления лук.



  • Нарязвам го по диагонал на филийки с размер около 1 см.



  • Измивам картофите и сварявам за около 20 минути. Пробвам на готовност с вилица, ако потъва спокойно при забождане в картофа - готови са.

  • Прецеждам от водата, охлаждам и обелвам.





  • Нарязвам картофите на горе - долу еднакви кубчета с размер около 2 см.



  • Слагам картофените кубчета в купа и заливам с горещото мляко или бульон, за да станат по-сочни. 



  • Разбърквам ги бързо и ги посолявам.



  • Добавям 3 - 4 с. л. олио, 1 с. л. оцет или лимонов сок и нарязания на ситно магданоз. Разбърквам.



  • Добавям пролетния лук и разбърквам.



  • Всяко парче скумрия овалвам обилно в брашно, но изтръсквам излишното количество.
  • Пускам рибата да се пържи в предварително загрятата мазнина. 
  • Обръщам, когато се получи тъмно-златист цвят. Не препълвам тигана. На рибата й е нужно пространство. Така се изпържва добре и не омеква, а остава хрупкава.



  • Готовите парчета риба изваждам върху домакинска хартия, за да се изцеди от излишната мазнина.



Сервирам рибата гореща. Така се наслаждаваме на нейната хрупкавост. Пролетната картофена салата украсявам със сварени яйца!


Насладете се на едно позабравено българско рибно ястие!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!




Ако все още не сте гласували за Ухае на.. в номинациите на Блоговодител, можете да го направите и сега ето тук!




0