ВЕЛИКДЕНСКА КОЗУНАЧЕНА ПЛИТКА С МАК И ЛИМОНИ


Няма начин да устоя на всичките вкуснотийки, които се приготвят тук за Великден. Тази година католическият Великден е доста по-рано /27.03./
Днес Ви запознавам с поредната козуначена плитка. Рецептата е на сладкаря Алексндер Раутер от списание Tina.
Днешната плитка е с пълнеж от мак /макова паста/ и лимони, но Lemon Curd /сладко от лимони, което е типично английски продукт/  може да бъде заменен с Вашия любим конфитюр, а пълнежът от мак се заменя спокойно с марципан, бадеми, сушени кайсии. 
Специфичното за този вид козунак е, че втасването е само веднъж и то във фурната. Омесването на тестото е само с миксер, а изпичането е за много кратко.
Важното е да Ухае на ...Великден!






За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр брашно
щипка сол
1 пак. ванилова захар
50 гр захар
4 яйца
75 гр меко масло
250 мл и 2 с. л. прясно мляко
кубче жива мая /42 гр/
1 пак. /500 гр/ готов за печене пълнеж от мак - потърсете в Кауфланд
175 гр лимоново сладко Lemon Curd /буркан, английски продукт/ потърсете в Кауфланд 
2 с. л. Hagelzucker - захар за декорация, перлена захар - потърсете в Кауфланд


  • Затоплям 250 мл прясно мляко в микровълновата печка и разтварям в него маята. Разбърквам хубаво.




  • Пресявам в купа брашното, като си оставям около 50 гр, защото не винаги е нужно цялото количество брашно. 
  • Добавям към брашното солта, захарта, маслото на малки кубчета, 1 яйце.
  • Започвам да разбивам с миксер, с накрайниците за тесто и да добавям на тънка струйка млякото с разтворената мая. 




  • Разбиването с миксер продължава до пълното усвояване на брашното и до получаването на тестена топка. Месенето с миксер е не по-малко от 5 минути. Колкото по-дълго, толкова по-добре. Доомесвам на ръка. 


  • Покривам купата и тестото с чиста кухненска кърпа. Слагам купата във фурната, включвам на 50 градуса и оставям на отворена фурна минимум 45 минути да втасва, или докато увеличи тестото двойно обема си.



  • Разделям тестото на 3 еднакви по размер топки.



  • От всяка топка разточвам правоъгълна кора с размер 20 х 50 см.



  • Разбивам 2 яйца и разтварям маковата паста в тях.
  • Намазвам две от корите с маковата смес като оставям около 2 см от всички страни на кората свободни от намазване.



  • Нужното количество от лимоновото сладко загрявам за кратко в микровълновата фурна за по-лесно намазване върху кората.



  • Намазвам третата кора с Lemon Curd.



  • Всяка кора навивам от към дългата страна на руло.



  • Трите рула оплитам на плитка и пренасям върху тава, покрита с хартия за печене.



  • Разбивам жълтъкът от последното яйце с 2 с. л. прясно мляко.



  • Намазвам козуначената плитка с яйцето и включвам фурната на 200 градуса.



  • Поръсвам плитката обилно с тази едра - перлена захар за декориране.



  • Слагам козуначената плитка във все още студената фурна на второто ниво от долу на горе.
  • След първите 15 минути, намалявам фурната на 175 градуса. Козуначената плитка е удвоила обема си.


  • Печенето продължава още 15 минути или до готовност на пухкавото козуначе.
  • Не се притеснявайте, ако плитката се напука и се покаже част от плънката. Това означава, че тестото е много добре втасало и плитката се изпича добре.



Препоръчвам да се разрязва козуначената плитка изстинала!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!



Ако все още не сте гласували за Ухае на.. в номинациите на Блоговодител, можете да го направите и сега ето тук!









Коментари