ВКУСЕН ШОКОЛАДОВ ВЕНЕЦ


Вече 7 години подред ние празнуваме Великден по два пъти в годината. Католическият и нашият Великден се разминават. За тези години само един път съвпаднаха. Но пък и така е добре. Два пъти в годината си приготвяме великденски вкуснотийки. Започнах да пробвам разни неща. В Ухае на... можете да откриете още много интересни и вкусни великденски предложения.
Този вкусен шоколадов венец е лесен за приготвяне и много ефектен. Сигурна съм, че ще останете много доволни и ще стане любим тестен сладкиш на Вашето семейство!






За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:


 500 гр брашно
250 мл прясно мляко
1 кубче /42 гр/ жива /прясна/ мая
50 гр краве масло
50 гр захар
2 яйца
щипка сол
250 гр течен шоколад Нутела






  • Пресявам само 450 гр от брашното. Винаги си оставям малко на страна, защото брашно се добавя, но течност - не. Количеството брашно е различно при всеки тип брашно.
  • Правя кладенче в брашното.



  • Загрявам прясното мляко в микровълновата фурна. Топлината пробвам с пръст. Ако пръстът може да издържи в горещото мляко - температурата е много добра.



  • Разтварям маята в прясното мляко.



  • Изсипвам разтворената мая в кладенчето и добавям съвсем малко от брашното към маята, колкото леко да се сгъсти млякото.
  • Покривам купата с кърпа и оставям за 20 минути на топло място, или докато маята шупне.



  • Разтопявам маслото в микровълновата фурна и добавям към него захарта, солта и едно от яйцата.



  • Добавям яйчената смес към шупналата мая и запозвам малко по малко да добавям от брашното. Бъркам винаги с дървена лъжица. 



  • Бъркането продължава до получаването на тестена топка, която продължавам да меся на ръка до получаването на меко тесто. Ако е нужно добавям и останалите 50 гр брашно.


  • Покривам купата с кърпа и оставям тестото да втаса за около 30 минути.



  • Втасалото тесто разточвам на правоъгълник с размер 40х50 см.



  • Намазвам кората обилно с течен шоколад, като оставям от всички страни  около 1,5 см свободни от шоколад.
  • Навивам кората на руло от към дългата страна.



  • От единия край на рулото отрязвам парче с дебелина около 3 см. и отделям на страна.



  • Оформям рулото на венец и поставям в тава, постлана с хартия за печене.
  • Включвам фурната на 175 градуса да загрее.
  • С помощта на ножица, правя разрези на разстояние около 3 см. Отрязвам само 2/3 от дебелината на рулото. Не бива да се отделят парчетата от венеца.



  • Всяка втора шайбичка от венеца обръщаме към средата му, останалите просто обръщаме да плегнат една върху друга.



  • Отрязаното по-рано парче слагам в средата на венеца.







  • Разбивам останалото яйце и с него намазвам обилно шоколадовия венец.



  • Слагам тавата в загрятата фурна и печенето продължава 25 - 30 минути.




Много е вкусен този шоколадов венец, а и много красив! Подходящ е за украса на великденската трапеза!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!


Ако все още не сте гласували за Ухае на.. в номинациите на Блоговодител, можете да го направите и сега ето тук!



0