РИЗОТО С ФЕНХЕЛ


Понякога приготвянето на дадено ястие при мен идва импулсивно. Виждам в магазина зеленчук, на който не мога да устоя и го купувам. Междувременно от няколко дни ми се е дояло ... ризото и резултатът е ризото с фенхел. 
Този фенхел или резене /див копър/ винаги ми е бил много интересен, защото с него се запознах тук - в Германия. Не е типичен за нашата кухня, но пък е зеленчук отглеждан в южна Европа и много предлаган в местните магазини.
Така, че ние разтоварваме с ризото с фенхел и Ви каня около нашата скромна трапеза!






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

150 гр фенхел /резен или див копър/
1 глава кромид лук
1 скилидка чесън
50 гр краве масло
200 гр ориз за ризото /може да замените с български кръгъл ориз/
сол и черен пипер на вкус
800 мл горещ зеленчуков бульон
250 мл сухо бяло вино
2 домата 
50 гр настърган пармезан
прясна мащерка по желание



За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!





  • Измивам и почиствам фенхела, но зелената част си я запазвам за декорация при сервирането.




  • Нарязвам фенхела на къси лентички.



  • Обелвам лука и чесъна и ги нарязвам на малки кубчета.



  • В тенджерка разтопявам маслото.



  • В разтопеното масло изпържвам до омекване фенхела, лука и чесъна.



  • Добявам и ориза, но него пържа само за кратко или докато получи стъклен /прозрачен/ цвят.



  • Овкусявам със сол и черен пипер и намалявам котлона до 1,5 от възможни 3 степени.



  • Добавям малко количество от бульона, колкото да покрие ориза и разбърквам.




  • Редувам добавянето на топъл бульон и вино, след като предишната течност се е абсорбирала напълно от ориза.
  • Старая се количеството добавена течност да не е повече от 2 мм над ориза. 
  • Цялото количество течност се добавя на няколко пъти.
  • Бъркането продължава през всичките 30 - 35 минути на варене на ориза.


  • Измивам и нарязвам доматите на едри кубчета.



  • Около 5 минути преди края на варене на ориза добавям доматите.



  • Добавям и настърганото сирене.



  • Доброто ризото е със запазени цели, но сочни зърна. Оризът е лепкав, но в никакъв случай - разкашкан.









Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!








0