КАРФИОЛЕНА ЗАПЕКАНКА Überbackener Blumenkohl


"Запеканка" е дума, която не ми беше позната. Срещам я често в последните години, откакто се забавлявам с описването на всичките ми рецепти и чета страшно много кулинарни книги, списания, блогове и постове във Фейсбук. Хареса ми и ще я използвам, защото ми идва точно на място при превод от немски на запечени ястия.
Карфиолът пък е зеленчук, който много уважавам, откакто живея в Германия. Приготвен по подходящата рецепта е толкова вкусен, че не мога да се спра да го похапвам. 
Редовните читатели познават вече Карфиолената бомба и Карфиолените бомбички. Сега е ред на тази вкусна Карфиолена запеканка, чиято рецепта прочетох в Küchengötter.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 карфиол
1 глава кромид лук
1 с. л. олио
500 гр. кайма - смес или по Ваш избор
сол и пипер на вкус
1 с. л. инстантен бульон или 1/2 кубче /може и без него/
50 гр. масло
1 с. л. брашно - с връх
300 мл. прясно мляко
1/2 ч. л. настъргано индийско орехче
50 гр. настърган кашкавал /аз използвах Гауда/
ситно нарязан магданоз за поръсване


  • Почиствам и измивам карфиола. Накъсвам го на малки розички и сварявам за 15 минути в подсолена вода.



  • Загрявам в тиган олиото и изпържвам каймата до отделянето й на трохи, като разбърквам непрекъснато с дървена лъжица.



Добавям ситно нарязания кромид лук към каймата и задушавам до омекването му.


  • Подправям каймата със сол, черен пипер и инстантния бульон.
  • Отделям на една страна.



  • Разтопявам в тенджерка маслото. 



  • Добавям брашното и разбърквам.



  • Изпържвам брашното до златисто като разбърквам непрекъснато.



  • Заливам златистото брашно с прясното мляко и разбърквам с тел, за да остане сосът гладък.



  • Подправям бешамеловия сос със сол, черен пипер и индийско орехче.



  • Оставям соса на котлона само за една минута.
  • Настъргвам половината от кашкавала в соса и разбърквам. 



  • Готовия карфиол оставям да се изцеди от излишната вода.



  • Готовата кайма изсипвам в подходяща по размер тавичка.




  • Към каймата добавям карфиола, разбърквам и заливам със соса.



  • Върху ястието настъргвам останалото количество кашкавал и слагам в предварително загрятата до 200 градуса фурна.



  • Запичам ястието за около 30 минути.

Готовата карфиолена запеканка сервирам гореща и с тавичката на масата!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!









0