ПЕНЕ С ШУНКА И МАСКАРПОНЕ


Много отдавна ми се беше дояла паста или както в миналото ги наричахме макаронени изделия. Обичам ги във всичките им варианти. Спагети, Талиатели, Пене и всички подобни. Пене ригате  са къси и кухи макарони. 
Обожавам спагети болонезе, но обичам да разнообразявам и с бели сосове. Днес Ви представям вкусен и лесен сос за паста със сухо бяло вино и маскарпоне.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. къси макарони - пене ригате
сол и черен пипер на вкус
200 гр. шунка
1 глава кромид лук
50 гр. краве масло
1 малка консерва грах
250 мл. сухо бяло вино
200 гр. сирене Маскарпоне


  • Сварявам пенето в 4 л. подсолена вода за около 10 минути, но е най-добре да се спазват указанията на опаковката.
  • Прецеждам от водата готовите макарони.







  • Докато макароните се варят, на друг котлон приготвям соса.
  • В подходяща по размер тенджерка разтопявам маслото.




    • В разтопеното масло задушавам до омекване ситно нарязания лук.

    • След като котлонът е добре нагрят, намалявам мощността му с една степен /от 3 възможни - на 2 степен/. Така няма опасност продуктите много бързо да потъмнеят.
    • Към омекналия лук добавям нарязаната на малки кубчета шунка.

    • След кратко изпържване на шунката, заливам с бялото вино.
    • Посолявам на вкус и добавям черен пипер.

    • Добавям предварително прецедения грах, разбърквам и оставям на слаб котлон за около 3 минути да поври.

    • Добавям маскарпонето и разбърквам докато се разтопи. 

    • Оставям тенджерата на изключен котлон и да се довари сосът.

    • Добавям свареното пене ригате към соса и разбърквам.

    Сервирам ястието горещо, поръсено с черен пипер.



    Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!



    0