ПОДЛУЧЕНИ МИДИ


Предлагам Ви да продължим да се наслаждаваме на вкусните морски продукти - миди! 
Ние ги купуваме почистени от черупките и замразени. Размразявам ги бавно -  на стайна температура.
Днес избрах рецепта от една българска книга - Селска кухня. 
Тази книга е една от многото, които ми помагат при избора на рецепта за традиционни, но непознати за мен български ястия.
Ако и Вие сте любители на мидите - опитайте и моите панирани миди или пък миди на тиган.





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

500 гр. замразени и почистени от черупките миди
1 - 2 глави кромид лук
1 морков
малко парче целина - корен
2 с. л. доматено пюре
2 домата
1/2 връзка магданоз
1/2 ч. ч. олио
2 с. л. брашно
2 дафинови листа
4 - 5 скилидки чесън
1 ч. ч. миден, рибен или зеленчуков бульон
черен пипер и сол на вкус


  • В загрятото олио задушавам до омекване нарязаните на ситни кубчета лук, морков и целина.



  • Обелените домати пасирам в блендера или настъргвам на ренде.



  • Към омекналите зеленчуци добавям доматеното пюре, пасираните домати и счуканите скилидки чесън.



  • Поръсвам зеленчуците с брашното.



  • Разбърквам и заливам с бульона.
  • Подправям с черен пипер, дафинов лист и сол, ако е нужно.



  • Оставям ястието на слаб котлон да къкри за около 10 минути.
  • Включвам фурната да загрее на 200 градуса.
  • Изсипвам ястието в подходяща тавичка и отгоре нареждам мидите.
  • Поръсвам със ситно скълцан магданоз и запичам във фурната за около 30 минути.



Така приготвените миди са вкусни и горещи, и изстудени.




Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!








Коментари