ЛОЗЕНГРАДСКА БАНИЦА


Лозенград. 
Ще си кажете "Това пък къде е". Ами няма го на картата. Това е български град останал в Турция след голямата първа национална катастрофа в България през 1913 г. Точно тогава масово българи от Източна Тракия се изселват на няколко вълни.
По това време се изселва и бабата на Динко, а пък  неговата леля съхранява много от рецептите на тези тракийски българи. 
Днес Ви запознавам с невероятно вкусната, многолистна  баница на леля Любка - Лозенградската баница. Ще има и други подобни рецепти, но тази баница е моят фаворит. Специфичното за нея е саморъчно приготвеното многолистно тесто и много важно, на което леля Любка държи - хубавата свинска мас. Според леля, когато маста не е добра баницата не запълва тавата по време на печенето и не се издува като балон.
Е... аз имам късмет - немската свинска мас  е много добра, чиста, истинска и тавата ми беше от пълна по-пълна. С нея пресъздадох тази стара родова рецепта. 
Заслужава си да запретнете ръкави и да опитате. Лесно е! И много, много, много вкусно!





За тези, които не искат да губят време - това е клипчето на рецептата!




НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг брашно
400 мл топла вода
1 ч. л. сол

500 гр мека свинска мас 

300 гр краве сирене

2 яйца



  • Пресявам само 800 гр от брашното, заедно със солта. Правя кладенче и с постоянно бъркане, добавям топлата вода. 
  • Винаги си оставям около 200 гр брашно. Тях добавям само, ако се наложи и използвам при разточването на корите.
  • Когато тестото стане на топка, продължавам да меся на ръка. Предпочитам да омесвам малко по-дълго, за да се получи гладко тесто.
  • Готовото тесто разделям на две  еднакви топки.



  • Двете топки покривам с кърпа и оставям за около половин час, за да се отпусне тестото. Така е по-лесно разточването на корите.



  • От всяка топка разточвам кора с размер около 85 см в диаметър. Аз разточвах до едно време с точилка, защото точилката с която разполагам е много къса. Продължих после да разточвам с теглене /дърпане/. Така получих не много тънка, но достатъчно голяма кора. Но Вие използвате техниката за разточване, която предпочитате.





  • Маста е хубаво да е със стайна температура. Толкова мека, че да може лесно да се намазва  по  разточената  кора. Можете и да я разтопите, но пък тогава се променя ароматът й, а и се разтича извън кората и отива много по-малко количество. 
  • Сгъвам кората до средата от горната и долната й страна.
  • Отново намазвам обилно с мас.




  • Сгъвам от лявата страна и от дясната страна, но също само до средата на кората. Краищата да не се прехлупват. Намазвам с мас.



  • Продължавам да сгъвам отгоре и отдолу до средата, намазвам.



  • Старая се да си разпределя равномерно мазнината. Трябва да стигне количеството и за двете кори.
  • Продължавам да сгъвам и намазвам корите, докато се получат кубчета с размери около 10 см.



  • Намазвам всяко кубче обилно с мазнина, увивам в стреч фолио и притискам с ръце.
  • Слагам на студено в хладилника, за да се стегне маста. Нужно е около час да престои, но аз предпочетох да оставя тестото за цяла нощ и на другия ден да направя баницата.



  • От всяко едно кубче тесто разточвам кора с размер дъното на тавата.
  • Включвам фурната да загрее на 200 градуса.



  • Разбивам едното яйце и натрошавам сиренето. Разбърквам.



  • Слагам първата много листна кора в намаслена тава, моята е с размер 34 см. и поръсвам с цялото количество сирене.




  • Покривам с втората много листна кора и притискам леко с ръце. 
  • Разбивам второто яйце и намазвам баницата с него.



  • Слагам баницата да се пече в предварително нагрятата фурна за около 30 минути.



  • Хубавата баница се надува много по време на печенето.
  • А готовата баница е многослойна, хрупкава и вкусна.



Сервирам баницата топла с чаша айран.


Моля всички колеги блогъри и всички мои читатели да посочват линк, когато използват рецептата на Ухае на... 


Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!



Коментари