ПЪРЖЕНО В УОК АГНЕШКО СЪС ЗЕЛЕН ЛУК


Съжалявам, че толкова късно откривам уок тигана. Много сме доволни у дома от него. Все още не сме се наситили на ястията приготвени на него. А  приготвянето на китайска кухня се оказа, че не е чак пък толкова трудно. В последните седмици се забавляваме с Динчето много в нашата кухня.
Споделям с Вас и голямата си гордост от направата на първото слайдшоу на моя рецепта. Ако и на Вас се  хареса и е по-лесно за използване от познатия Ви до сега начин, ще продължа и в бъдеще да изработвам и слайдшоу към всяка рецепта. 








НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

400 г агнешко от бут или филе
1 ч. л. светло кафява захар
1 с. л. соев сос
1 с. л. китайско оризово вино или сухо шери
2 ч. л. царевично нишесте
15 г суени китайски дървесни гъби
300 мл растително олио
6 - 8 пера зелен лук
няколко малки парчета джинджифил
1 с. л. доматена паста
някоко капки сусамово олио


  • Нарязвам агнешкото на тънки ленти с размер приблизително 1 х 5 см.



  • Поставям нарязаното месо в плитък съд.

  • Смесвам захарта, соевия сос, оризовото вино или сухото шери и царевичното нишесте /предварителлно разтворено в малко вода/.



  • Заливам агнешкото с тази марината и оставям да се маринова минимум 40 минути, а най-добре за цяла нощ.



  • Накисвам дървесните гъби във вода за 40 минути да омекнат.



  • Малките парчета джинджифил обелвам и нарязвам на ситно.



  • Перата зелен лук също нарязвам на малки колелца.



  • Отцеждам дървесните гъби и също нарязвам на малки парчета.



  • Сгорещявам олиото в загрят тиган уок и изпържвам агнешкото, като бъркам енергично, за 1 минута, или докато месото си смени цвета. Аз пробвам задължително за готовност. Ако преценя, че не е достатъчно крехко месото удължавам времето за пържене.



  • Оттеглям от огъня, изваждам месото с решетъчна лъжица, отцеждам го и го оставям настрана.



  • Изливам от уока цялата мазнина, като оставям само 1 с. л. и добавям зеления лук, джинджифила, гъбите и доматената паста.



  • Разбърквам добре и добавям месото.
  • Продължавам да бъркам още 1 минута или докато преценя, че лукът е готов.



  • Поръсвам със сусамовото олио.



  • Сервирам пърженото в уок агнешко със зелен лук в предварително затоплена чиния, а гарнитурата към него са китайски нудели. 
  • Ако е нужно подправям допълнително със соев сос и черен пипер.



Това е класическа пекинска рецепта за месо със зеленчуци, в която агнешкото може да бъде заменено с говеждо или свинско, а зеленият лук с други зеленчуци със силен вкус като праз или лук.




Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!


Добър апетит!


0