НЕДЕЛНО ПЕЧЕНО ОТ СВИНСКО МЕСО или Sonntagsbraten


Ако сте чели рецептата за Неделно печено с говеждо месо, знаете за немската традиция и печеното месо в неделя на обяд. 
Ние отново имаме повод, отново сме повече на брой хора и си позволихме да изпечем 3 килограмово парче свинско месо от врата на прасето.
Това е ястие, което си заслужава да бъде приготвено по празничен повод, защото е много като количество, а и са нужни малко повече часове за приготвянето му.







НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

2,5 - 3 кг свинско месо от врата
сол и черен пипер на вкус
100 гр мазнина по избор /аз използвам Butterschmalz/
500 мл. телешки бульон
100 гр препечено брашно /заменя се с царевично нишесте или други фиксове за сгъстяване/
500 гр гъби
500 гр сварени картофи и зеленчуци по избор


  • Измивам и подсушавам месото.






  • Изпържвам /запечатвам/ месото от всички страни до тъмно златист цвят.




  • Добавям бульонът и още вода. Количеството на течността трябва да залива  само до половината  месото.



  • Похлупвам с капака и слагам в предварително загрятата до 200 градуса фурна за 2,5 - 3 часа.




  • На половината от времето за печене добавям измитите и нарязани на едро гъби.



  • 10 минути преди сервиране, изваждам месото и оставям да си почине за по-лесно нарязване.



  • Изваждам гъбите с решетъчна лъжица и сгъстявам бульона върху котлоните.



В затоплени чинии сервирам по две филийки от месото, малко от сварените зеленчуци и картофи, и малко от гъбите. 


Заливам с част от соса, а останалия сос сервирам в сосиера на масата.


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!




Коментари