RISALAMANDE или МЛЯКО С ОРИЗ И ГОРЕЩ ЧЕРЕШОВ СОС ПО ДАТСКИ


Този датски десерт го пазех за срещата ни с Йенс. Искаше ми се лично той да ни го приготви. Случи се така, че нито Йенс и Галя имаха възможност да дойдат у нас на гости, нито пък ние успяхме да отскочим  до Дания. 
Обаче любопитството ми към Risalamande надделя, а  и отдавна ми се хапваше мляко с ориз. 
Risalamande е датски десерт, който се приготвя за Коледа и комбинацията от мляко с ориз, разбита сметана, бадеми и горещи череши е невероятна.
Заслужава си да опитате! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

За мярка използвах водна чаша с вместимост 150 мл.

1 чаша кръгъл, млечен ориз /в Германия Milchreis/
3 чаши вода
щипка сол
1 л. прясно мляко
1 чаша захар
2 ванилии със захар
200 мл. сметана
1 ванилия със захар
50 гр. бланширани бадеми
1 буркан компот от череши, но без костилки
50 мл. ром или шери
2 с. л. царевично нишесте
3 с. л. захар
1 ванилия със захар


Препоръчително е млякото с ориз да се приготви един ден, преди да се сервира Risalamande.

  • За да се получи вкусно мляко с ориз измих много добре ориза като сменях водата му няколко пъти, докато водата стана бистра.
  • Залях ориза с трите чаши вода и добавих щипката сол.
  • Оставих на котлона да заври и добавих 1 л. прясно мляко и чашата захар. 


  • Намалих котлона и оставих ориза да къкри почти 40 минути до пълната му готовност. За да не изкипи мякото, поставих дървена лъжица върху тенджерата, която стопира изкипяването му. Ако нямате дървена лъжица, намажете ръба на тенджерата от вътрешната й страна с краве масло. Това също помага млякото да не изкипи.



  • След 40 минути оризът е достатъчно сварен, но пък пудингът не е съвсем гъст. Оризът продължава да набъбва и след отделянето на тенджерата от котлона.
  • Добавям ванилията и разбърквам.



  • Постилам домакинска хартия върху тенджерата и похлупвам с капака. Домакинската хартия попива излишната течност от оризовия пудинг.
  • Оставям изстиналия оризов пудинг на студено за цяла нощ.



  • Точно преди сервирането на пудинга приготвям черешовия сос.
  • Прецеждам черешите от сока.
  • Сока от компота изсипвам в тенджерка, добавям малко ром или шери и загрявам.



  • В купичка изсипвам нишестето, добавям малко вода и разбърквам до разтварянето му.
  • Към врящия черешов сок добавям нишестето и разбърквам за около минути или докато сосът се сгъсти.



  • Добавям и черешите към соса. Разбърквам и оставям на изключен котлон.



  • Бадемите заливам с гореща вода и обелвам.
  • Обелените бадеми смилам до едро в блендер.



  • Сметаната и ванилията разбивам до гъсто.
  • Добавям бадемите и разбърквам.



  • Много внимателно смесвам сметаната с оризовия пудинг и разбърквам.



  • Така се получава много пухкав крем - мляко с ориз, сметана и бадеми.



Сервирам студения оризов пудинг, залят с горещ черешов сос и декорирам с бадеми.


Резултатът - много вкусно Risalamande! Опитайте!


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!





0