САЛАТА С КАФЯВА ЛЕЩА И БЕКОН


Тази салата не е типична за нашата географска ширина, визирам България, но се приготвя в Западна Европа. А как стигнах аз до нея? Ами бях приготвила супа леща, която пък на второто сервиране вече ни беше омръзнала и ...леща с нова премяна. Вкусна салата, че и с беконче.
И ето! И лещата изядена, и ракийката изпита!
Ама Вие ще усетите вкуса й, ако сами си я приготвите! Опитайте! 






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 глава кромид лук
1 с. л. олио
150 гр. кафява леща 
400 мл. зеленчуков бульон
250 гр. фелдсалад ( може да заместите с зелена салата по Ваш избор)
2 скилидки чесън
8 тънки филийки бекон или 100 гр. бекон на кубчета
8 с. л. оцет
2 с. л. горчица
черен пипер и сол на вкус
1 ч. л. захар


  • Обелвам лука и го нарязвам на много ситно. Загрявам 1 с. л. олио в тенджерка, задушавам за кратко лука и заливам с горещия бульон. Добавям лещата. Когато заври, намалявам котлона и оставям за минимум 25 мин. да къкри. Пробвам за готовност. Може да използвате и приготвена от предишния ден супа леща.
  • Фелдсалатата измивам и много добре изцеждам. Ако имате центрофуга за зелени салати, използвайте я, ако не - подсушете като мен в чиста кухненска кърпа. Ако използвате друга зелена салата, след подсушаването накъсвате листата на едро.
  • За салата е нужно първо да изпържа бекона до хрупкавост. Това може да се направи и в сух тиган, но аз все пак използвах 1 с. л. олио. Извадих бекона с решетъчна лъжица.

  • Обелвам и нарязвам скилидките чесън на ситно и изпържвам в мазнината от бекона.




  • Сварената леща прецеждам, като запазвам бульона.

  • За да приготвя дресинга, в купичка смесвам оцета, 100 мл. от бульона на лещата, черен пипер, горчицта, захарта  и сол при нужда. Разбивам добре.
  • Смесвам дресинга с лещата.



  • В голяма чиния - плато слагам зелената салата, отгоре и отстрани изсипвам лещата, поръсвам с хрупкавия бекон и чесън.



Може да сервирате тази вкусна салата и като основно ястие с вкусен селски хляб.



Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!



0