МНОГО ВКУСНА БАНИЦА СЪС СПАНАК



Няма начин да устоите на това предложение. Вкусна, сочна, ароматна и току - що извадена от фурната баница със спанак. 
Нужни са обаче българските фини кори за баница! Тях можем да си купим само в България.
Не се чудете! Имате ли кори за баница е нужно само спанак да си купите и ...готово. 
Вкусна, българска баница със спанак!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пак. фини кори за баница /в моите имаше 15 листа/
500 гр пресен спанак
400 гр краве сирене
5 яйца
1 коф. кисело мляко
1/2 ч. л. сода
100 мл. олио
50 гр. краве масло



  • Почиствам спанака от дръжките и коренчетата, но не ги изгвърлям. От тях приготвям вкусната салата от спаначени коренчета, чиято рецепта ще прочетете тук.
  • Измития и изцеден от водата спанак нарязвам на ситно и изпържвам за кратко в 2 с. л. олио. 
  • Оставям готовия спанак да се охлади.

  • В купа разбивам яйцата.



  • Към разбитите яйца добавям натрошеното сирене.



  • В друга купа изсипвам киселото мляко и разтварям содата в него.



  • Изваждам корите за баница от пакета и си приготвям всички продукти на масата, така че да са на удобно разстояние и бързо да се наложи баницата.



  • Намазвам подходяща тава /моята е с размер 34 см. в диаметър/ с олио.
  • Покривам дъното с първата кора и поръсвам с олио, а после намазвам с кисело мляко.



  • Покривам с втората кора, но така че корите ги надиплям /набръчквам/, за да има въздух между тях. Поръсвам с олио.



  • Върху втората кора слагам част от  яйчено-сирената смес.



  • Отново покривам с кора, поръсвам с олио и покривам с част от спанака.



  • Продължавам така да редувам до приключването с корите, като разпределям равномерно всички продукти.
  • Най-отгоре намазвам с последната част от яйчената смес и покривам с парченца от маслото.
  • Загрявам фурната предварително до 180 градуса.



  • Печенето а баницата продължава между 40 и 50 минути или до получаването на тъмно-златист цвят.
  • Готовата баница поръсвам със студена вода и покривам с кърпа за около 10 минути.



Сервирам баницата топла с чаша айран.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!







Коментари