МНОГО ВКУСНА БАНИЦА СЪС СПАНАК



Няма начин да устоите на това предложение. Вкусна, сочна, ароматна и току - що извадена от фурната баница със спанак. 
Нужни са обаче българските фини кори за баница! Тях можем да си купим само в България.
Не се чудете! Имате ли кори за баница е нужно само спанак да си купите и ...готово. 
Вкусна, българска баница със спанак!





НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 пак. фини кори за баница /в моите имаше 15 листа/
500 гр пресен спанак
400 гр краве сирене
5 яйца
1 коф. кисело мляко
1/2 ч. л. сода
100 мл. олио
50 гр. краве масло



  • Почиствам спанака от дръжките и коренчетата, но не ги изгвърлям. От тях приготвям вкусната салата от спаначени коренчета, чиято рецепта ще прочетете тук.
  • Измития и изцеден от водата спанак нарязвам на ситно и изпържвам за кратко в 2 с. л. олио. 
  • Оставям готовия спанак да се охлади.

  • В купа разбивам яйцата.



  • Към разбитите яйца добавям натрошеното сирене.



  • В друга купа изсипвам киселото мляко и разтварям содата в него.



  • Изваждам корите за баница от пакета и си приготвям всички продукти на масата, така че да са на удобно разстояние и бързо да се наложи баницата.



  • Намазвам подходяща тава /моята е с размер 34 см. в диаметър/ с олио.
  • Покривам дъното с първата кора и поръсвам с олио, а после намазвам с кисело мляко.



  • Покривам с втората кора, но така че корите ги надиплям /набръчквам/, за да има въздух между тях. Поръсвам с олио.



  • Върху втората кора слагам част от  яйчено-сирената смес.



  • Отново покривам с кора, поръсвам с олио и покривам с част от спанака.



  • Продължавам така да редувам до приключването с корите, като разпределям равномерно всички продукти.
  • Най-отгоре намазвам с последната част от яйчената смес и покривам с парченца от маслото.
  • Загрявам фурната предварително до 180 градуса.



  • Печенето а баницата продължава между 40 и 50 минути или до получаването на тъмно-златист цвят.
  • Готовата баница поръсвам със студена вода и покривам с кърпа за около 10 минути.



Сервирам баницата топла с чаша айран.



Станете член на най-новата и позитивна кулинарна група във Фейсбук - Обичам да готвя! Място за хора влюбени в кулинарията!




Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!







Коментари

Елена Стефанова каза…
Здравейте, Петя! Благодаря Ви за невероятно сполучливата рецепта. Страхотна баница се получи. Бъдете жива и здрава!
Petya Argirova каза…
Привет, Елена! Радвам се много, че съм била полезна! Дано харесате още рецепти в Ухае на...
Таня каза…
Здравейте,
Рецептата Ви изглежда много добре и мисля да я изпробвам в най-скоро време :)
Искам да попитам, дали спанакът се слага самостоятелно на кората, тъй като на снимката ми се вижда и част от другата плънка и дали фурната трябва да е с вентилатор или само на горно и долно печене?
Предварително благодаря за отговора :)
Petya Argirova каза…
Привет! Тук съм слагала спанака самостоятелно, но корите са много тънки и прозира плънката от долната кора. Но и да смесите, баницата пак ще стане много вкусна! Весели празници!