ТУРСКА КАРТОФЕНА САЛАТА


Аз отново разнообразявам салатите. А днес приготвям поредната картофена салата. Имаме си нашата - българската, пробвахме и баварската, а днес ще надникнем в комшиите. С какво е по-различна тяхната салата? 
Аз открих разлика в тяхната подправка - сумак. За пореден път научих нещо ново. Това са изсушените и смлени червени  плодове на диворастящ храст. Подправката е типична за турската, кюрдската, арабската и персийската кухня и се използва за постигане на кисел вкус в ястията. 
Благодарение на моята приятелка Краси, разполагам и аз със сумак, закупен от Турция. Предполагам, че може да се намери във всеки турски или арабски хранителен магазин.






НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

1 кг. картофи
1 връзка зелен лук
1/2 връзка магданоз
1 червен или бял кромид лук
1 буркан кисели краставички
сол, черен пипер, сумак, едро смлян лют червен пипер по Ваш вкус
сокът на 1 лимон
5 с. л. зехтин или олио


  • Сварявам картофите с обелките за минимум 20 минути. Охлаждам.
  • Почиствам, измивам и нарязвам на колелца пресния лук.



  • Нарязвам на тънки лени кромидия лук.



  • Нарязвам киселите краставички на много тънки филийки.



  • Обелвам охладените картофи и нарязвам на кубчета. Размерът е по Ваше желание.



  • Магданозът нарязвам също на ситно.



  • Лимоновия сок и зехтина ги смесвам. Добавям 1 с. л. сумак и от всички подправки по мой вкус. Разбърквам дресинга.



  • Обърквам всички зеленчуци в голяма купа и заливам с дресинга. Разбърквам.



Това е една много вкусна салата, подходяща за зимния период на годината.






Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!




0