СКУМРИЯ В ПЕРГАМЕНТ


Дали и Вие като нас имате нужда от нещо по-лекичко за хапване, след сериозните празнични трапези? 
На нас ни се дояде риба и във фризера намерихме скумрия. 
 А умората от танцуването до 5 сутринта, все още ме държеше и исках  да приготвя нещо, което да ми спести стоенето права в кухнята.
Решението - скумрия в пергамент. Приготвих я, сложих във фурната и ...на разходка за един час. Когато се прибрахме - рибката беше готова.
Много вкусна, ароматна и лесна за приготвяне!









НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:

цели скумрии, според броя на порциите
1 лимон за две скумрии
1 домат за две скумрии
2 скилидки чесън за две скумрии
2 стръка магданоз за две скумрии
сол и черен пипер на вкус
10 гр. масло за всяка една скумрия


  • Размразявам скумриите от вечерта на стайна температура. 
  • Почиствам и измивам.
  • Изстисквам сокът на половин лимон върху двете скумрии и в коремчетата им. 
  • Посолявам обилно и подправям с черен пипер.
  • Оставям за около половин час, за да се овкуси рибата.

  • За всяка една скумрия са ми нужни по две парчета от хартията за печене. 
  • Слагам двата листа хартия един върху друг и намазвам горния с 1 с. л. мазнина.



  • Слагам скумрията по диагонал на хартията.
  • В коремчето на рибата слагам 1 пасирана скилидка чесън, маслото на кубчета, кръгче домат и стръкче пресен магданоз.



  • Върху рибата слагам филийка лимон и филийки домати.




  • Сгъвам хартията и оформям на бонбон, чиито краища фиксирам с огнеопорен /кухненски/ конец. 



  • Слагам рибите в тава и в студена фурна. Включвам на 200 градуса и оставям за 1 час.



  • Готовата риба сервирам с хартията, която леко отварям в горната част.



Опитайте тази лесна рецепта, когато разполагате със скумрия или пъстърва! 


Ако сте останали доволни от рецептата и искате да я споделите с Вашите приятели, използвайте бутоните след публикацията за споделяне във Вашите любими социални групи!







Коментари